instant fap

Američke kompanije ne plaćaju porez

U prosjeku, 26 kompanija je generiralo neto profit veći od milijardu dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u studiji, koja je također kritikovala poreska pravila koja omogućavaju neograničene odbitke za direktorske plate

Dvadeset šest velikih američkih kompanija je prošle godine izdvojilo veću sumu novca za svoje izvršne direktore nego za plaćanje poreza federalnoj vladi, pokazuje danas objavljena studija nezavisne analitičko-konsultantske organizacije.

Studija, koju je proveo Institut za političke studije, pokazuje da su kompanije, uključujući AT&T, “Boeing” i “Citygroup”, prošle godine svojim izvršnim direktorima isplatile u prosjeku 20,4 miliona dolara, dok su znatno manje ili gotovo ništa izdvojile za plaćanje federalnog poreza na dobit, pokazuju rezultati ovog istraživanja, a prenosi agencija AP.

U prosjeku, 26 kompanija je generiralo neto profit veći od milijardu dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u studiji, koja je također kritikovala poreska pravila koja omogućavaju neograničene odbitke za direktorske plate.

Među najviše kritiziranima je izvršni direktor “Boeinga” James MacNarny, koji je prošle godine dobio platu od 18,4 miliona dolara, dok je njegova kompanija primila zahtjev za povraćaj poreza od 605 miliona dolara.

Studija također ističe izvršnog direktora “Citygroupa” Vicrama Pandita, koji je prošle godine primio 14,9 miliona dolara, dok je njegova banaka dobila poreske olakšice u iznosu od 144 miliona dolara, prenio je Tanjug.

KOMENTARI