instant fap

Američki Kongres izglasao stroži vizni režim

Američki Kongres izglasao stroži vizni režim

Američki Kongres je juče velikom većinom glasova izglasao zakon koji će omogućiti strože kontrole putnika iz zemalja obuhvaćenih američkim bezviznim programom kako bi se spriječilo teroriste da uđu u SAD.

Zakon koji je u tom domu prošao s 407 glasova za i 19 protiv mora potvrditi i Senat. Izglasavanje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Barak Obama prošle sedmice najavio jačanje kontrola nakon terorističkih napada u Parizu u novembru.

Američki bezvizni program omogućava ulazak državljanima 38 zemalja, uglavnom evropskih, u SAD bez vize ako se radi o boravku do tri mjeseca. Oko 20 miliona ljudi, odnosno oko 40 odsto ‘prekomorskih’ posjetitelja, ulazi u SAD godišnje u okviru tog programa za poslovna putovanja i turističke posjete kraće od 90 dana.

Zakon će odgovoriti na problem oko pet hiljada evropskih državljana za koje se zna da su putovali u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi a po sadašnjim pravilima mogu ući i u SAD bez vize što znači da nisu prošli kontrolu.

Prema tom zakonu 38 zemalja moraće koristiti tzv.  elektronske pasoše, izvještavati Interpol o ukradenim i izgubljenim pasošima te o onima koji su bili u Siriji i Iraku kako bi prošli dodatne kontrole. Osobe koje su u proteklih pet godina bile u tim zemljama te u Iranu i Sudanu moraće imati vizu za ulazak u SAD.

KOMENTARI