Amerikanac objavio fotografije proizvodnje modela Yugo koje je napravio 1985. godine

HomeAUTO

Amerikanac objavio fotografije proizvodnje modela Yugo koje je napravio 1985. godine

Zašto električni automobili (uglavnom) nisu meta lopova?

Šef PR službe nekadašnje kompanije Yugo America i njegov sin posjetili su 1985. godine fabriku Zastava u bivšoj Jugoslaviji, a sada su javno objavljene i veoma zanimljive fotografije.

Yugo ima svoju američki priču. Prvi put je ovaj mali hatchback s FIAT-ovom DNK pokazan američkoj javnosti u maju 1984. godine, a popularnost mu je povećana nakon što se umiješao Malcolm Bricklin. On je 1985. godine stigao u SAD i ponudio Yugo s osnovnom cijenom od 3.990 dolara i motom “Svima je ponekad potreban Yugo”.

U ovoj priči svoje mjesto ima i Dan Halperin, koji je kao petnaestogodišnjak 1985. godine u društvu svog oca Jonasa otputovao na poslovni put u Jugoslaviju. Sa sobom je ponio fotoaparat i napravio mnoštvo fotografija, a sada je prvi put javno podijelio neke od njih. Radi se fotografijama koje su dosad viđene samo u krugu njegove porodice. Njegov otac je radio za Bricklina, koji ga je angažovao za PR poslove u novom poslovnom poduhvatu pod nazivom Yugo America. Tokom ljeta te godine su otac i sin zajedno s Bricklinom i još nekim saradnicima posjetili postrojenje fabrike Zastava u Jugoslaviji, gdje je organizovana svečana ceremonija povodom prve isporuke modela Yugo u SAD.

Jonas Halperin nije bio automobilski PR guru, radio je u entertainment industriji sa superzvijezdama Jamesom Deanom, Clintom Eastwoodom, Shirley MacLaine, Paulom Newmanom i drugima, dok je Bricklin bio nešto poput showmana te je pomislio da bi Halperinovo iskustvo u Hollyoodu moglo unaprijediti prodaju modela Yugo na američkom tlu.

“To je bio jedini put da je moj otac imao veze s automobilima. Upoznao je Malcolma Bricklina sedamdesetih kada je on angažovao PR kompaniju za koju je otac radio. Do osamdesetih, kada ga je Malcolm angažovao da radi na projektu Yugo, moj otac je bio neovisan”, rekao je Halperin u razgovoru za Motor1.com.

Izvoz automobila u SAD je za fabriku Zastava, a i cijelu Jugoslaviju, bio ogromna stvar. Tog ljeta su partneri iz SAD-a dočekani na crvenom tepihu, a Halperin je neke trenutke ovjekovječio svojim fotoaparatom dok je obilazio fabriku i prisustvovao ceremoniji. Također, upoznao je čari Beograda, Zagreba i Dubrovnika.

Nijedan PR ne može pomoći “lošem vozilu”, no Halperin je svojim trudom pomogao da Yugo privuče pažnju u SAD-u. Tokom 1986. godine je prodano nešto manje od 36.000 automobila, a taj broj se povećao na više od 48.000 naredne godine. Ipak, tada se sve počelo raspadati zbog zakona o emisiji gasova, što dovelo do kraja biznisa.

Uprkos raspadu Jugoslavije proizvodnja je nastavljena za neka druga tržišta. Posljednji Zastavin automobil je sišao s proizvodne trake 2008. godine.

Ipak, zlatne osamdesete su mnogo obećavale za Zastavu, a danas Yugo čak i u SAD-u uživa status kultnog automobila.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: