Amir Kurbegović: Fb. „lektor“

HomeBlog

Amir Kurbegović: Fb. „lektor“

Alvin Harambašić: Nekad i sad

„Obzirom da smo nedavno saznali kako se „u Sanski Most narod masovno naseljava“, kako to slavodobitno izjavi (i osta živ) naknadno promovisani federalni zastupnik Asim Kamber, sada od kantonalnog zastupnika i čelnika sanskog Biroa za zapošljavanje Sanela Mahića saznajemo da je u prošloj godini „u Sanskom Mostu zaposleno 1005 nezaposlenih radnika“. (Šemsudin Habibović)

Baš mi je mučno i jadno posmatrati utrkivanje ovih sanskih uvlakača (već gdje se uvlači, jel’) njihovom cazinskom šefu, kojemu su dobrovoljno u ruke predali čak i svoje živote (nije to vjera, već posljedica pohlepe), pa jadnici u toj svojoj javnoj “prezentaciji” pokazuju i elementarno neznanje (čitaj “nepismenost”) za nekoga “ko se lektorisanja laća”. Dragi moj “lektore”, NIJE ISPRAVNA jezična konstrukcija “Obzirom da”.

Ispravno je “S obzirom na (to da)”. Lektor, pa i “lektor”, morao bi znati neke osnovne stvari, a posebno ovo jezično pravilo:

Imenica obzir u kombinaciji s nekim prijedlozima postaje veznički skup. Te riječi pritom ne postaju veznici kao vrste riječi, a cijele izraze nazivamo vezničkim skupovima. To su skupovi s obzirom na (to da) i bez obzira na (to što). Govor načelno teži reduciranju pa se u upotrebi ovi skupovi nerijetko skraćuju i izobličuju (npr. „Obzirom da“), no takvi se izrazi ne smatraju primjerenima pri upotrebi bosanskog standardnog jezika. Dakle, oba veznička skupa imaju prijedlog na, a ispred imenice nalazi se ili s ili bez. Ostatak (to da ili to što) dodajemo prema potrebi…

Bez obzira na to što naš ”lektor” rečenicu počinje s “Obzirom da …”, koja nije jezično potpuna, ipak bi morao znati da se u sanskoj čaršiji očuvao nemali broj specifičnih lokalizama (npr. izraz čuđenja „Ve“!).

Analogno tome, pretpostavljam da su se i u ”lektorovom” rodnom kraju očuvali poneki tradicionalni lokalizmi… Ili se, možda, na tim visoravnima upotrebljava isključivo standardizirani govor po samom rođenju, u potpunosti usaglašen sa književnim jezikom… Šta god bilo u pitanju, dužan sam konstatirati da je tačna primjedba sanskog ”lektora”, kako ne postoji u književnom jeziku izraz ”odleprhati” (ispravno je “odleprŠati”).

Takvu identičnu primjedbu su nama, mahalskoj djeci, tradicionalno spočitavali preko noći kultivizirani stanovnici. Prema takvim tumačenjima, nisu postojali ni sanski golubovi ”leprhaneri”, nego su ti isti golubovi prozvani ”prevrtaneri”. Da je kojim slučajem naš Šemso odrastao u mojoj mahali, sjećao bi se golubarnika od rah. hadži Safeta, a kasnije i Penginog. U tim golubarnicima mogli su se vidjeti predivni golubovi: ”leprhaneri”, ”lepezaneri”, ”gušani”, ”pismonoše” itd…

Kada bi se neki od njih visoko vinuo ka prostranom nebeskom plavetnilu, razdragana djeca bi svojim nevinim pogledima posmatrala nezaboravnu igru tih prelijepih ptica. Počesto se znalo desiti, da razigrane ptice ne znaju pronaći put ka svojoj kući. Tada bi po našoj mahali iznicale sprave za njihovo hvatanje- ”ošce”… Nažalost, ni tu spravu ne prepoznaje naš književni jezik, ali to ne znači da ona ne postoji… No i dalje se držim starog pravila pa pišem kako govorim… I zato nemam problema sa urođenim kompleksima niti se opterećujem tuđim…

U svakom slučaju, odlično razumijem našeg Šemsu bilo kakvim dijelektom, i/ili bilo kojim jezikom, da govori…

Čak i u televizijskim nastupima, kada uspije za nepune tri minute šest puta upotrijebiti autorsku poštapalicu ”ovaj”… Takav defekt je karakterističan za osobe koje barataju sa skromnim fondom riječi… Mada još uvijek ne razumijem, kako bi naš Šemso objasnio Sanjanima da snijeg ne može u aprilu ”zakrhati”?

Palatalizacija…

Dragi moj Šemso, građani Sanskog Mosta su preumorni od prosipanja suvišne pameti i klasične demagogije po društvenim mrežama. Njih toliko ne interesira, je li autor bloga ispravno izvršio palatalizaciju (k, g, h u č, ž, š) u spornoj rečenici: „No sikiriki Hozane, pare nisu ni golub da mogu odleprhati bez traga“… Javnost puno više interesira, da li je u Bož(i)joj kući (* palatalizacija) došlo do netransparentnog trošenja novca džematlija? Gdje su te pare nestale?

Od predsjednika jedne lokalne stranke (ASDA), koji je pred svoju političku karijeru podigao ljestvicu na zavidnu visinu, građani s punim pravom očekuju malo veću originalnost, nego što su to obraćanja na ličnom nivou… S tim u vezi, oni vjeruju da je Šemso kadar ponuditi konkretne odgovore na otvorena pitanja iz prethodnih izdanja blogova:

  1. Zašto je Hozan dosljedno insistrirao na garanciji Vlade USK-a za svoju kanalizaciju, kada je tu istu garanciju mogla dati njegova općina Cazin???
  2. Zbog čega je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Cazinu, federalni zastupnik Topčagić, podnio neopozivu ostavku na tu funkciju???
  3. Da li je istinita informacija da će i gradonačelnik Cazina, Ogrešević, podnijeti neopozivu ostavku???
  4. U kakvu se to mrežu upecao lider ASDA, Hozanović???

 

Naredni blog u petak 20h…

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0