Analiza kandidatskih lista iz Krajine: „Od zla oca od gore matere“, alternativa PoMAK i SDA

Homeinmedia danas

Analiza kandidatskih lista iz Krajine: „Od zla oca od gore matere“, alternativa PoMAK i SDA

Halimović sa najviše glasova

Proces kreiranja stranačkih lista za ovogodišnje izbore privodi se kraju. Većina stranaka je poredala svoje kandidate a već nakon godišnjih odmora i povratka s mora, kreću političke kampanje i borba za glasove onog dijela neopredjeljenih birača, koji obično presude ko će biti izborni pobjednik.

Preletači, optuženici, lovci u mutnom

Najinteresantnija kantonalna lista svakako je lista kandidata Narodnog evropskog saveza (NES) za Skupštinu Unsko-sanskog kantona.  Od preletača, seks afera, propalih psihijatara kojima treba liječnička pomoć, do onih sa položenim kursom za daktilografa, ljekara kojima o vratu visi optužnica za sumnjiva zapošljavanja i propalih ministara. Broj jedan, ali ne onaj iz romana o Alanu Fordu već nosilac NES liste za Skupštinu USK je kontraverzni Mustafa Ružnić, koji će ostati upamćen po svojoj drskosti, (ne)ljudskosti, ratu sa višim nivoima vlasti ali i aferi audio zapisa telefonskih razgovora u kojima se svačega nagovorio. Nosilac za Federalni parlament je Ilda Alibegović, koja drži kantonalni rekord u mijenjaju stranačkih dresova. U ekipi NES-a se dobro snašla i zahvaljujući ulizivačkoj taktici po kojoj je poznata, ali i ulozi koju je odigrala u održavanju Vlade Mustafe Ružnića na životu, čime je uspjela da kod Hozana izlobira prvo mjesto. Politički fosili Agan i Ifeta se ne predaju, a još jedan mandat i primanja u hladovini, pokušati će osvojiti sa startnih pozicija 3 i 5. Od koga je dobro je, za koga je još bolje je. Amir Murić nekadašnji SDA as iz rukava, koga su čuvali za kraj pa im se oteo i odletio u zagrljaj NES-u, dobio je poziciju bolju čak od neproslavljenog ministra Nijaza Kadirića, koji je pola mandata kao ministar radio za NES, i još dva puta toliko dugo u Skupštini kada je A-sda bila, prvo pozicija, a onda opozicija.  Reklo bi se, jedan miks ili bolje reći šarena laža koja će biti gurana novcima ispumpanim iz budžeta Kantona, jer drukčije i ne bi mogli proći. 

Kod drugova komunjara, pardon, socijaldemokrata ništa novo reklo bi se. Očekivano, Nosilac federalne liste je Razim Halkić, čovjek sa optužnicom, dok je Fatka Kulenović nosilac kantonalne liste, a za državni nivo iz Unsko-sanskog kantona nosilac je Albin Muslić.  Drugovi su se naguravali oko kantonalne liste i svako je htio biti što bliže vrhu. Logično jer unutarstranački cenzus je teško prebaciti, gotovo nemoguće pa je tako Fatka već osigurala još jedan mandat i lijepa primanja naredne četiri godine. Ispod nje su Mladen Lonić koji je već jednom imao mandat u Skupštini USK, Almin Hopovac aktuelni ministar obrazovanja, Draganović Mersad aktuelni poslanik u Skupštini USK, a tu je i Adnan Habibija koji je u proteklom sazivu Gradskog vijeća odradio vijećnički mandat ispred SDP-a Bihać.  U cijeloj priči su sigurni samo Razim i Fatka, a ostali neka se bore i snalaze kako znaju i umiju. Njih dvoje su sebi osigurali mandate i nije ih plaho briga za druge. Ono što je najgore je činjenica da ovakav osakaćen SDP poslije svih afera koje su potresale aktuelnu Vladu USK u vezi kojih su drugovi “mudro” ćutali, teško može ostvariti rezultate od prošlih izbora. Blagi pad je neminovan i nije ga moguće spriječiti.

Kvalitet, čiste biografije i povjerenje

Prije SDA, od ostalih stranaka vrijedi još spomenuti kandidatske liste PoMAK-a. Ovaj bihaćki politički projekat je pripremio  jaku kantonalnu listu, čiji nosilac je Šuhret Fazlić, a odmah iza njega ljekarka Maja Uremović, Zikrija Duraković aktuelni poslanik u Skupštini USK i brojna druga mlada i vrlo značajna lica iz društvenog života. Ovaj novi i već brendirani politički subjekt, ima velike izglede da pomrsi račune strankama lijevog bloka poput SDP-a, Naše strake i Komšićevog Df-a, ako ga bude u Unsko-sanskom kantonu na ovim izborima, te svakako i građanski orijentiranim strankama poput Naroda i Pravde, SBB-a i Stranke za BiH. Jak PoMAK je garancija da ćemo imati vrlo zanimljivu izbornu kampanju i same izbore. Građani će na kraju presuditi ko će odnijeti najviše mandata od prethodno nabrojanih stranaka, ali jedno je sigurno, imat ćemo tijesnu izbornu utakmicu u Unsko-sanskom kantonu ove godine.

I na kraju šlag na tortu, liste SDA kandidata koje su i najzanimljivije iz razloga što je SDA u pravilu ranijih izbornih godina, odnosila najviše mandata u Skupštini USK-a. Dakle, broj jedan za državni parlament je Šemsudin Dedić što je bilo i za očekivati. On se i borio samo oko toga i za sebe, uglavnom, a rezultat te borbe je umrtvljena SDA u Unsko-sanskom kantonu. Tako to biva kada cilj opravdava sredstva, a ovdje je cilj u proteklih nekoliko godina, bio kako održati vođstvo u stranci do samog čina kreiranja lista. Helem nejse što bi se reklo. Idemo dalje. Nosilac za federalni nivo je Nijaz Hušić, predsjednik cazinske SDA. Osim njega su tu još i Hamdija Abdić Tigar na broju 3 i Asim Kamber na broju 4, dok je aktuelni federalni poslanik Husein Rošić gurnut niže, tačnije na broj 7 čime je oslabljen u startu utrke za novi federalni mandat. Tigrova pozicija tri i Kamberov broj četiri su također pokušaji osakaćivanja i onemogućavanja prolaska kako bi ih se stranka ili pojedinci u njoj, trajno rješili. Kantonalnoj listi se tu i tamo ima šta prigovoriti, ali broj jedan je postavljen kako treba i po zasluzi. Nosilac za kanton je Jasmin Musić, mladi i perspektivni kadar SDA iz Ključa. Sasvim zasluženo i bez komentara. Pored Jasmina tu su još brojna nova mlada lica među prvih deset kandidata.

Sve u svemu, kada se sve dobro pogleda i razmotri, realno gledajući PoMAK i SDA imaju najkvalitetnije izborne liste. Prije svega jer se radi o poštenim kadrovima i kandidatima koji nisu preletači iz drugih stranaka i koji imaju znanje, kompetencije i želja da se donesu promjene u kantonu koji mjesečno ostaje bez nekoliko stotina porodica. 

Autor: Pisac28

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0