instant fap
NaslovnicaBiH

Analiza portala Vijesti.ba: Zašto je Zlatko Lagumdžija – najveća štetočina u Bosni i Hercegovini?!

Analiza portala Vijesti.ba: Zašto je Zlatko Lagumdžija – najveća štetočina u Bosni i Hercegovini?!

(Ne)spretni Zlatko Lagumdžija je skoro pola svog vrlo neuspješnog mandata “potrošio” na sastavljanje Vlade F BiH i Vijeća ministara. Bio je generator krize na svim nivoima vlasti. Dragocijeno vrijeme iscurilo mu je samo u svađama, smjenama, postavljanju svojih ljudi, poklapanju sindikata…

Nastavak mandata, nespretni i nesretni Lagumdžija je sada posvetio za “rastavljanje” tih istih Vlada i novo komponiranje vlasti, nove smjene, svađe i novu krizu. Sve počinje nakon njegovog “samoproglašenja” državnim Premijerom i rušenjem nacionalnog ključa koji se do tada poštovao (!!!) u dejtonskoj BiH.

Od tada počinje uništavanje svih dogovora u državi i nestaju sve šanse za normalno funkcionisanje vlasti. Mjesece i mjesece je ova štetočina potrošila uspostavljajući nereguralnu vlast, time poništavajući izbornu volju jednog cijelog naroda – izbacivanjem oba HDZ-a iz vlasti.

Zbog svoje tvrdoglavosti i gluposti je “zaratio” sa cijelom novom vlasti u Hrvatskoj koja se inače dobro potrudila da mu pomogne u izbornoj kampanji.

Sada će ovaj politički diletant-manipulator potrošiti još godinu da ih instalira (oba HDZ -a) u obje Vlade i izbaci svoje vjerne platformaške saveznike, koji su ga podržavali u svakoj gluposti koju je radio.

Okrivit će SDA, koja se „umiješala“ u svoj posao i zaustavila njegovu samovolju, ne samo na budžetu nego brojnim političkim i ekonomskim pitanjima. Pokušat će sa svojim saveznicima iz RS-a posvađati SDA, podijeliti je na više linija, poniziti. Već su počele stizati poruke iz manjeg entiteta kako se “SDA prekombinovala”.

Komentariše se kako se Tihić “zatrčao”, da je naivan, da je pretjerao i slično. To je pokušaj da se neki foteljaši iz SDA okrenu protiv Tihićevih (konačno) principijelnih odluka. Do sada su brojni kadrovi s pravom kritikovali vrh SDA zbog popustljivosti Lagumdžiji i njegovim katastrofalnim potezima.Sulejman Tihić je to očigledno radio zbog “mira” u koaliciji, a Lagumdžija se ponašao prema toj stranci sa stavom: „ili slušajte ili idite ..“ I dobro je da je SDA digla glavu i da se “prekombinovala”, te nastavila odgovorno voditi računa o državi Bosni i Hercegovini.

Zlatko Lagumdžija je užasan politički štetočina. Vrijeme pred nama će to jasnije pokazati.Ali ,evo nekoliko primjera ..

Dok je bio u opoziciji, rušio je sve što je bilo koja vlast radila – bez obzira da li je to bilo dobro i korisno za BiH. Tada mu se moglo i opraštati, ipak je to legitimno pravo svake nekonstruktivne opozicije. Međutim, on je išao uvijek i dalje od toga.

On je zavađao sve lidere partija, ogromnu energiju potrošio da posvađa Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića, nakon toga Čovića i Tihića, išao čak na noge Bosiću da izbaci Milorada Dodika, nakon toga i Dodiku da preko njega uništi Čovića i druge, sazivao Ljubića da se odvoji od Čovića, razbio hrvatski blok, “namamio” na fotelje (Eronet, EpHzHB itd.) Lijanoviće, HSP i Jurišića – koje je ujedno zavadio sa cijelim svojim narodom.

On ih je sve ostavio i napravio haos u medijima – kao i glavama običnog čovjeka. Uništio je karijere mnogih ljudi koji su mu bili slijepi poslušnici.

Na ekonomskom planu nije uradio ništa. Investicije nula. Ogromne poslove za izgradnju puteva za koje se BiH zadužila, dao je stranim kompanijama. Ostat će upamćen po organizovanom mešetarenju sa međunarodnim varalicama šetajući se po Madridu, Kuvajtu, Pragu – sa svojim jaranima i familijom. Postavio je svoje najobičnije mlade propalice koje mu provode sve želje, ugovoraju poslove po njegovim nalozima. Uhvaćen je u poslovima sa jaranima kako namještaju tendere u “orlovskom leglu” zvani „BH Telecom“, „Autoceste“, „Elektroprivreda BiH“ …

Strah je obuzeo Lagumdžiju, od sebe i svojih političkih poteza. Čak i od Željke Komšića (mada se od tog dobrice ali maloumnika nema šta očekivati osim šuplje retorike..).

Još ima oko sebe nekoliko poslušnika koji će sa njim završiti na smetljištu historije.

Ukoliko i uspije napraviti novu vlast, ovaj put Lagumdžija dobija respektabilne i ozbiljne koalicione partnere i političare u Čoviću i Radončiću, koji mu također neće tolerisati i šutiti na samovolju i štetne poteze za Bosnu i Hercegovinu. Sa novom vlašću, dobija i respektabilnu opoziciju u SDA i drugim strankama – a on lično definitivan debakl i političku smrt na bilo kojim izborima.

Na političkom spomeniku ove neviđene štetočine pisat će epitaf : “Mnogo htio, mnogo započeo…

(VIJESTI.ba)