instant fap

Analize potvrdile: 3 do 5,5 posto hrane u BiH ne zadovoljava propise

Analize potvrdile: 3 do 5,5 posto hrane u BiH ne zadovoljava propise

spitivanje kvaliteta hrane se vrši prema procjeni rizika, što je standard EU.

Prema pokazateljima i laboratorijskim analizama u BiH postoji 3 do 5,5 posto uzoraka hrane na godišnjem nivou koji ne zadovoljavaju propise o kvaliteti hrane i koji ne mogu biti plasirani na tržište – kazao je danas u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Dragan Brenjo.

To je izjavio na seminaru “Informiranje potrošača o hrani – obaveze subjekata u poslovanju s hranom” koji se održava u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Svi propisi o hrani, dodao je, ne razlikuju uvoznu i domaću hranu, ali  treba razlikovati kvalitet od ispravnosti hrane.

– Prvi pravi pokazatelj kvalitete hrane je etiketa na kojoj prema zakonu moraju biti napisane određene karakteristike kao što su gramaža i sastav, ali i da li ta hrana sadrži alergene – pojasnio je.

Ističe da ukoliko određena hrana ne zadovoljava propise o kvaliteti hrane, odgovornost snosi proizvođač ukoliko je hrana iz BiH ili uvoznik. Kvaliteta hrane se, pojasnio je Brenjo, vrši prema procjeni rizika, što je standard EU.

Agencija se, između ostalog, dodao je, bavi i promoviranjem hrane koja prođe dodatne kontrole koje nisu obavezne, kao što je organski cetrifikat, kako bi potrošač bio sigurniji da je ta hrana “malo” kvalitetnija.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović istakla je da je cilj seminara da se proizvođači informišu o problematici važećih propisa iz područja označavanja hrane, obaveznih i dobrovoljnih informacija o hrani, navođenja hranljivih vrijednosti i slično.

KOMENTARI