instant fap

Angela Merkel najmoćnija žena svijeta

Američki magazin “Forbes” rangirao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kao najmoćniju ženu na svijetu i to drugu godinu zaredom.

Iza Angele Merkel, druga na listi je američka državna sekretarka Hillary Clinton dok je predsjednica Brazila Dilma Rusef na trećem mjestu. Tako prve tri pozocije nisu promijenjene u odnosu na prošlu godinu. Na “Forbesovoj” listi najmoćnijih žena dominiraju političarke, poslovne žene i medijske ličnosti.

Na listi se, između ostalog, nalaze žene iz oblasti zabave, tehnologije, kao i neprofitnih organizacija. Rangirane su na osnovu njihovog uticaja, obima novca koji zarađuju ili kontrolišu, kao i prisutnosti u medijima.

“Ove moćne žene uticajne su na veoma različite načine i u ime veoma različitih ciljeva, i sve na neki način utiču na globalnu zajednicu”, izjavila je predsjednica i izdavač “Forbes women” Mojra Forbes.

Magazin je naglasio odlučnost njemačke kancelarke da sačuva Evropsku uniju, kao i njen uticaj na tekuću dužničku krizu u eurozoni.

Klintonova je zaslužila pohvale zbog načina na koji se bori sa krizama, recimo onom kada je grupacija “Wikileaks” objavila niz tajnih diplomatskih spisa.

“Forbes” navodi da je predsjednica Brazila visoko rangirana zbog njenog liderstva u osmoj po veličini svjetskoj privredi, kao i zbog popularnosti u njenoj zemlji.

Prosječna starost 100 najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina, a one zajedno imaju 90 miliona pratilaca na popularnoj društvenoj mreži “Twitter”, navodi Forbes.

Među prvih pet najmoćnijih žena nalaze se i Melinda Gates, suvlasnica fondacije “Melinda i Bil Gates” i supruga suosnivača “Microsofta” Bila Gatesa, kao i Džil Ejbramson, glavni urednik “NY Timesa”.

Sonja Gandi, predsjednica indijske Kongresne partije nalazi se na šestom mjestu, dok sedmo zauzima prva dama SAD Michele Obama, koja je 2010. bila na prvom mjestu.

Kristin Lagard, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, nalazi se na osmom mjestu, a rangirana je na listi od njenog prvog izdanja 2004.

Na ovogodišnjoj listi su i neka nova lica, kao što su pjevačica i glumica Jennifer Lopez i milijarderka i udovica osnivača “Applea” Stevea Jobsa, Lorin Jobs.

KOMENTARI