instant fap

Aplauz za Sarajevo

U prostorijama Narodnog pozorišta sinoć  je održana inauguracija Svjetskog foruma urbanizma, dokaz da dobra ideja može postati stvarnost, ali i da Sarajevo može imati nekadašnji sjaj.

Veliki broj građana, poznatih lica iz regiona, ali i prijatelja Sarajeva iz Pariza prisustvovalo je svečanoj inauguraciji ovog foruma, koji će trajati u naredna dva dana, s tim da danas program počinje u deset sati. Podsjećamo, izložbu Velikog  Pariza, je do sada vidjelo preko 200.000 njegovih stanovnika, a sada tu priliku imaju i svi građani Sarajeva, te ljubitelji nečeg novog i svjetskog. Inače, izložba je dio deset velikih projekata u sklopu ovog događaja.

– Veliko je zadovoljstvo biti ovdje i svjedočiti o velikom događaju za Sarajevo. Kao što znamo, ovo je mjesto prepuno historije, a sada postaje i prijestolnica urbanizma i arhitekture ali i dokaza koliko kreativnost može daleko ići. Ovaj događaj smo najavili još u aprilu, a sada sam sretan i počastvovan što mu mogu i svjedočiti, istakao je Alija Behmen, gradonačelnik Grada Sarajeva.

Veliki Pariz u Velikom Sarajevu

Kako su prisutni kazali, ‘Veliki Pariz’ u Sarajevu je poklon, mogućnost da studenti, profesori i svi oni koji to žele, nauče nešto novo. Valja naglasiti da su nadležni iz odbora za organizovanje ovog događaja, čiji je počasni član i gradonačelnik, naglasili da se nadaju da će ovo postati tradicional događaj, koji će se odvijati svake dvije godine. Oni koji su pomogli da se ovaj događaj omogući su Fransoa Lami, Žan Pjer Lupor ali i poznati sarajlija Almir Šahović, koji živi u Parizu. U naredna dva dana, tokom kojih će gosti i domaćini imati priliku posjetiti Ars Aevi, SARTR, Vijećnicu je zapravo samo prilika da se upozna srce jednog grada, jednog Sarajeva, koje i sad diše.

Rezultat dugogodišnjeg rada

-Večerašnji događaj je rezultat trogodišnjeg rada, ideje koju je bilo teško ostvariti ali i nade da se sve ovo realizuje. Ovo je jedan od od dokaza da mi jasno dajemo do znanja da Sarajevo je simbol mira, suživota te utočište za sve vjere i nacije. Umjetnost je samo još jedno područje gdje je to vidljivo, naglasio je Bakir Izetbegović, predjsednik Predsjedništva BiH.
A ono što je prisutnima oduzelo dah i naglasilo da Sarajevo još ima šta da ponudi će se tek vidjeti u naredna dva dana. A Sarajevo će kao nekada, zasjati u punom sjaju, a kako su francuski gosti naglasili ‘postati i opstati’ jedan od najšarmantnijih gradova u srcu Evrope.

Oslobođenje

KOMENTARI