instant fap
NaslovnicaUncategorized

Aplikacija za izvlačenje iz uličnih nereda

Aplikacija za izvlačenje iz uličnih nereda

Ne želite da se nađete na putu gnjevne gomile ili naoštrenih specijalaca? U pomoć bi vam mogao priskočiti vaš pametni telefon.

Na konferenciji TEDGlobal u Edinburgu aplikaciju je predstavio njen autor Salvatore Jakonezi. Softver za pametne telefone, koji još nije dostupan javnosti već samo aktivističkim grupama, preuzima podatke iz više društvenih mreža i koristi ih kako bi vlasnika upozorio koja su područja manje opasna tokom demonstracija i uličnih nereda, piše BBC.

Među društvenim mrežama na kojima prati poruke su Flickr, Instagram, FourSquare, Facebook i Twitter. Broji poruke sa sadržajem o potencijalnoj opasnosti i one bez nje, pa ih sintetizuje u jednostavno čitljiv interfejs.

Dovoljno je usmjeriti telefon da bi interfejs u boji prikazao da li je to područje opasno ili ne. Opasno je obilježeno crvenom, a bezbjedno zelenom bojom.

Jakonezi je nesvakidašnju aplikaciju razvio prateći nemire u Velikoj Britaniji, Italiji, Tunisu i Egiptu. Inače je na čelu kolektiva AOS (Art is Open Source), koji okuplja inženjere, umjetnike i aktiviste usmjerene na dizajniranje aplikacija za građanstvo.

Uskoro bi trebalo da se pojavi i javno dostupna aplikacija koju ćete moći da koristite i za bolje snalaženje nakon zemljotresa i drugih velikih prirodnih nepogoda ali i za bolji pregled saobraćajnih gužvi.