instant fap

Apokaliptični asteroid juri prema Zemlji: Kraj svijeta 2036?

Apokaliptični asteroid juri prema Zemlji: Kraj svijeta 2036?

Asteroid širok više od 300 metara, uslikan je kako juri prema Zemlji sa razdaljine od oko devet miliona milja. Ovaj ”apokaliptični” asteroid mogao bi da pogodi Zemlju 2036. godine.

 

Teleskop Evropske svemirske agencije (ESA), koji kruži oko Zemlje, snimio je šokantan prizor ogromnog “apokaliptičnog” asteroida Apofis, koji bi mogao udariti u našu planetu 2036. godine. Taj snimak je pokazao da je asteroid znatno veći nego što se prethodno mislilo.

ESA-ini naučnici su ustanovili danas da je taj asteroid, koji je širok više od 300 metara, za 20 odsto veći nego što se pretpostavljalo.

Naučnici prate kretanje Apofisa od 2004. godine, kada je primijećen kako juri ka zemlji. Još tada je procijenjeno da ovaj asteriod ima 2,7 odsto šansi da udari u Zemlju u aprilu 2029. Taj datum je kasnije preinačen na 2036. godinu.

Naučnici su isključili mogućnost sudara sa Zemljom koji bi mogao da izazove kataklizmu, ali ipak postoje male, ali realne šanse da asteroid pogodi Zemlju. godine. Novije kompjuterske tehnike navode na zaključak da je vjerovatnoća da će se “Apofis” sudariti sa Zemljom iznosi 1:45000. Ukoliko do toga dođe, oslobodila bi se energija koja odgovara eksploziji 500 megatona TNT eksploziva.

Dva besplatna prenosa, koja će biti dostupna preko interneta, prenosiće uživo prolazak asteroida koje će snimiti teleskopi u Italiji i na Kanarskim ostrvima.

– Apofis je izazvao najveći strah od svih asteroida koji prolaze blizu naše planete, jer se njegov dolazak približava, a procenat mogućnosti je mali ali ipak postoji – rekao je predsjednik teleskopa “Slooh” Patrik Paoluči.

 

KOMENTARI