instant fap

Apple: 30. rođendan Mac računara

Apple: 30. rođendan Mac računara

Američka firma Apple prije 30 godina napravila je revoluciju u oblasti informatike, tako što je proizvela kompjuter Macintosh (Mekintoš), koji je i danas ostao simbol legedarnog rivalstva između Appla i Microsofta (Majkrosoft).

“Macintosh je bio veliki korak naprijed. Sve smo smislili i napravili da bude svima dostupan i lak za rad. To je prvi kompjuter na kojem su ljudi mogli da se igraju i da kažu kako je dobar”, rekao je Rendi Viginton, jedan od prvih zaposlenih u Appleu.

Prije predstavljanja Macintosha, 24. januara 1984. godine, računari su bili veoma skupi , sa komandama na jeziku koji je bio gotovo u potpunosti nerazumljiv za one koji nisu programeri.

Novi računar Apple-a je to promijenio i otvorio put ka upotrebi kompjutera široj javnosti, zahvaljujući grafičkom prikazu koji je predlagao da se mišom upravljaju ikone. To je izmislio još 60-ih godina inženjer Dag Engelbart sa Instituta za istraživanje. Engelbart je prošle godine preminuo.

Kada su cijene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara.

Tada je počelo i rivalstvo s Microsoftom koji je naredne godine lansirao svoj sistem Windows, koji je postao nezaobilazni dio računara.

 

“Mislim da je tadašnji osnivač i direktor Applea Stiv Džobs njegovao rivalstvo između MS Windowsa i Macintosha i OS-a. Džobs se stalno ljutio na Microsoft, jer je Windows preuzeo grafički prikaz Macintosha. Uvijek je govorio da je to plagijat”, rekao je Danijel Koutke, jedan od učesnika u proizvodnji Meka.

 

 

Iako su čari Macintosha postale popularne, Miscrosoft je imao prednost na tržištu. Macintosh je postao sve nezgrapniji jer su se u prodaji pojavili novi, tanji, finiji i moćniji kompjuteri.

 

Prodato je 16,5 miliona primeraka Macintosha, a danas su uz mac računare, u centru pažnje i iPhone, IPad…

 

KOMENTARI