Apple predstavio detektor za android za svoj uređaj za praćenje AirTag

HomeTech & Gadgets

Apple predstavio detektor za android za svoj uređaj za praćenje AirTag

HIstorijska prekretnica u medicini: Svinjski bubreg presadili čovjeku!

Kada je Apple predstavio svoj AirTag uređaj u aprilu ove godine, njegova strategija za sprečavanje praćenja i uhođenja uključivala je upozorenje osobi, u slučaju da se s njom kreće nepoznati AirTag uređaj, ali nije bilo načina da osobe koje koriste Android pametne telefone ili druge uređaje na toj platformi dobiju ovo isto upozorenje. Sada je i to promijenjeno.

Apple je ispunio obećanje da će pomoći korisnicima Androida da identificiraju nepoznate AirTag uređaje i senzore za praćenje aplikacije ‘Find My’ koji se ne nalaze u posjedu njihovih registriranih vlasnika, piše IT portal Cnet.

Apple je predstavio novu Android aplikaciju pod nazivom ‘Tracker Detect’, dizajniranu da pomogne ljudima koji ne posjeduju iPhone ili iPad uređaje, da identificiraju nepoznate AirTagove i druge senzore povezane sa ‘Find My’ mrežom koji se mogu nalaziti u blizini.

Nova aplikacija, koju je Apple u ponedjeljak ponudio u trgovini Google Play, namijenjena je da pomogne ljudima da pronađu uređaje za praćenje u svojoj blizini koji mogu biti postavljeni na razne predmete a koji su kompatibilni sa Apple-ovom Find My mrežom.

“Ako sumnjate da neko koristi AirTag ili neki drugi uređaj za praćenje vaše lokacije, možete obaviti skeniranje kako biste ga pronašli”, navodi se u pojašnjenju svrhe ove aplikacije.

Apple je predstavio AirTag isti mjesec kada je kompanija dozvolila da se kroz Find My aplikaciju lociraju predmeti koje su napravile neke druge kompanije. Izgledno je da Apple pokazuje sve više interesa za tehnologijom za praćenje, pa čak i ako je ona van Appleovog eko-sistema.

Apple-ova aplikacija Tracker Detect za Android označava još jedan pokušaj da se poboljša privatnost Find My mrežnih uređaja, a dolazi otprilike pola godine nakon što su AirTags uređaju pušteni u prodaju po cijeni od 29 dolara po komadu, odnosno 99 dolara za komplet od četiri komada.

Apple je ovaj uređaj osmislio kako bi omogućio jednostavan način za pronalaženje izgubljenih ključeva, torbi, knjiga i drugih predmeta koristeći Apple-ovu mrežnu tehnologiju Find My.

Apple se također pohvalio sigurnosnim mogućnostima ovog uređaja, uz često mijenjanje jedinstvenih identifikacionih kodova za svaki AirTag, kako bi se spriječilo hakiranje i nedozvoljeno praćenje. Uređaji također koriste šifriranu komunikaciju.

Ako aplikacija Tracker Detector pronađe neočekivani AirTag koji je udaljen od svog registriranog vlasnika, on će biti označen u aplikaciji kao “Nepoznati AirTag”.

Android aplikacija tada reproducira zvuk u roku od 10 minuta od identificiranja AirTaga. Može proći do 15 minuta nakon što se uređaj za praćenje odvoji od vlasnika prije nego što se pojavi u aplikaciji, pojasnio je Apple.

Ako je nepoznati uređaj identificiran kao AirTag, Apple će unutar aplikacije ponuditi upute za uklanjanje baterije. Apple također upozorava u samoj aplikaciji da ako osoba smatra da je njena sigurnost ugrožena zbog pronađenog predmeta za praćenje, treba kontaktirati policiju.

Pojedinci i grupacije koji se zalažu za pravo na privatnost upozorili su ranije ove godine da bi se Apple AirTags uređaji mogli koristiti za nedozvoljeno praćenje i uhođenje ljudi. Kritičari ovog Appleovog sistema su primijetili da, budući da Appleova Find My mreža ima više od milijardu aktivnih iPhone-a i drugih uređaja koji bez posebnih notifikacija dijele lokaciju bilo kojeg AirTag-a ili drugih Find My uređaja u blizini, zbog toga sam AirTag eko-sistem vjerovatno ima veći doseg od bilo koje druge postojeće usluge za praćenje uređaja.

Također su primijetili da je Apple u svoje iPhone uređaje ugradio proaktivna upozorenja o obližnjim AirTagovima, ali da u to vrijeme nije nudio podršku za druge platforme i operativne sisteme.

Apple je u junu ažurirao svoje AirTagov uređaje novim softverom koji je namijenjen odvraćanju od zloupotrebe prilagođavanjem vremenskog okvira prije nego što AirTag upozori osobu koja nije njegov vlasnik na svoje prisustvo, skraćujući ga na raspon između 8 i 24 sata, s prvobitno postavljenih tri dana.

Zaštita privatnosti ugrađena je u samu srž uređaja AirTag. AirTag koristi jedinstvene Bluetooth identifikatore koji se učestalo mijenjaju. Na taj se način s promjenom vaše lokacije onemogućava vaše praćenje. Kada se mreža aplikacije Find My koristi kako bi se locirao uređaj ili AirTag izvan mreže, sve informacije zaštićene su potpunim šifriranjem. Niko, pa ni Apple, ne zna lokaciju niti identitet nijednog korisnika ni uređaja koji pokušavaju locirati željeni AirTag.

Apple je kroz svoja pojašnjenja naglasio da je AirTag dizajniran na način da spriječi neželjeno praćenje. Radi sprečavanja neželjenog praćenja aplikacija Find My obavijestit će vas ako primijeti da se nepoznati AirTag kreće zajedno s vama tokom određenog vremenskog razdoblja.

AirTag koji se tokom dužeg vremenskog razdoblja ne nalazi kod osobe koja ga je registrirala, oglasit će se zvučnim signalom prilikom kretanja kako biste ga mogli pronaći čak i ako ne koristite Appleov iOS uređaj.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0