instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Appleov iPhone 13 bi mogao omogućiti obavljanje satelitskih poziva

Appleov iPhone 13 bi mogao omogućiti obavljanje satelitskih poziva

Do predstavljanja novog iPhonea nije ostalo još mnogo vremena, a nova glasina otkriva jednu zanimljivu potencijalnu funkciju.

Poznati analičar Ming-Chi Kuo tvrdi da će iPhone 13 omogućiti obavljanje satelitskih poziva. On je naveo da će se mobiteli moći spojiti direktno sa satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) zahvaljujući modificiranom Qualcomm X60 čipu.

LEO sateliti su vjerovatno najbolje poznati kao “kičma” Starlink internet mreže koja se oslanja na satelite u nižoj orbiti za pokrivanje Zemlje internetom.

Međutim, Starlink nije jedina kompanija koja koristi LEO satelite za povezivost. Hughesnet i OneWeb su također udružili snage kako bi ponudili konkurenciju Starlinku, a Immarsat je najavio novu konstelaciju namijenjenu spajanju sa zemaljskim 5G mrežama u svrhu “globalnijeg” rješenja,

Još važnija za ovu glasinu o iphoneu jeste kompanija Globalstar, koja je značajno dobila na vrijednosti ranije ove godine, odnosno kada je kompanija Qualcomm najavila da će nadolazeći X65 čip podržavati Globalstarovu Band n53 tehnologiju.

Kako će nova mogućnost djelovati na bateriju, ostaje da se vidi.

KOMENTARI