Arijana Memić poslala poruku sudijama i tužiocima u BiH: “Ma nećemo, ‘gospodo’, više da vam šutimo”

HomeVijestiBiH

Arijana Memić poslala poruku sudijama i tužiocima u BiH: “Ma nećemo, ‘gospodo’, više da vam šutimo”

U četvrtak na planinama susnježica ili snijeg, u nižim predjelima kiša

“Živimo u državi u kojoj izgleda niko ne shvata – ni institucije, ni udruženja, ni političari, ni sudije – da u demokratskoj državi mi, građanke i građani, kao i mediji, pa i ljudi iz politike, imamo potpuno pravo na kritiku!”

Izjavila je ovo danas Arijana Memić, sestra Dženana Memića, komentirajući saopćenje koje je danas stiglo iz Iz Zajedničkog koordinacionog tijela (ZKT) sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, oni su, kako su poručili “reagirali nakon medijskih reakcija i natpisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu Zijad Mutap i drugi te su skrenuli pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje problema prema pravosuđu“.

“I to naše pravo nema veze sa tim šta je zakonski predviđeno u ovom slučaju, da li je sve po zakonu ili nije. To su dva para cipela i mi smo se više umorili od toga da vam to objašnjavamo. To je u nadležnosti institucija da rješavaju! Kritikujemo, kritikovat ćemo!”, poručuje Arijana Memić, te nastavlja:

“Prozivamo i prozivat ćemo, uvijek kada smatramo da nesto nije kako treba – a odluku o tome pred zakonom će svakako donositi uvijek samo institucije za to zadužene. Međutim, ovdje se svi ponašaju kao da je sad bilo koji sudija, a u ovom slučaju sudija [Branko] Perić, po matrici odmah amnestiran od bilo kakve kritike? Je li to ona poruka koju nam je Perić poslao, da ne smijemo ‘istraživati’ sudije i tužioce zbog oslobađajućih odluka, jer gdje bi nam bio kraj?

E pa i mi kažemo, mi već 7 godina govorimo:
Gdje bi nam bio kraj kada bi institucije radile iskreno, predano i transparentno? Gdje bi bili mi, kada bi zaista pozvali na odgovornost one koji su po zakonu odgovorni? Ma nećemo ‘gospodo’ više da vam šutimo, nećemo da sjedimo i čekamo još 7 godina.

Kritikujemo, prozivamo, idemo dalje – ovo je naša država i u njoj će biti pravde!
Pravda za Dženana, pravda za Davida, pravda za sve nas”, zaključila je ona.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je prošle sedmice Zijada Mutapa i druge koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. 

Slučaj Dženan Memić

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan”, navela je uoči presude, između ostalog, u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0