instant fap

Artman: Velesile su izdale Srebrenicu

Artman: Velesile su izdale Srebrenicu

SARAJEVO – Bivša novinarka Monda i portparol Haškog tužilaštva Florens Artman u svojoj novoj knjizi “Krv realpolitike – afera Srebrenica“ okrivila je velike sile posebno Francusku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države da su „doprinijele padu Srebrenice te da se genocid odvijao pred njihovim očima“.

„Umjesto velikih govora i ‘krokodilskih suza’ koje liju međunarodni predstavnici svake godine kada dođu u Srebrenicu, oni trebaju preuzeti odgovornost za to što se desilo u tom gradu“, kazala je danas u Sarajevu na pres konferenciji Artman.

Na pitanje da li ti predstavnici takođe trebaju da izvrše pritisak na one koji dokumentovano znaju sudbinu hiljada žrtava, ne samo u Srebrenici, već i brojnih drugih ratnih zločina širom BiH, Artman je kazala kako je vršen pritisak i da je on dao rezultate, ali da to Evropa i dalje treba raditi kako bi žrtve bile pronađene.

U svojoj knjizi Artman piše kako je Srebrenica bila kolateralna šteta pregovaračkog procesa u Dejtonu koji se 1995. godine dešavao daleko od javnosti. Artman u knjizi govori na osnovu, kako kaže, nekoliko hiljada dokumenata koje je pročitala nakon što su otvorene brojne arhive velesila.

„Mnogo toga sam pročitala, mnogo veoma dosadnih dokumenata, ali su oni krili makar po jednu ključnu rečenicu za stvaranje cijele slike. To je kao slaganje kockica, a tek kasnije, kada se sve složi, dobijete jasnu sliku“, rekla je Artman.

Artman je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da knjiga govori I o tome kako se neki ljudi, u namjeri da postignu cilj što prije, ponašaju nehumano I da se nada da će mnogi iz knjige izvući pouku. Knjigu izdaje izdavačka kuća „Boybook“, a promocija je najavljena za ponedjeljak u Sarajevu.

KOMENTARI