instant fap

Asteroidi najveća pretnja Zemlji

Ruski naučnik Vitalij Lopota upozorio je da pored asteroida Apofis, koji će se opasno približiti zemlji 2036. godine, još dva veća asteroida mogu predstavljati prijetnju za planetu.
 

Prema proračunima naučnika, oni se mogu sudariti sa Zemljom u narednih nekoliko decenija, rekao je Lopota, koji je predsjednik Raketno-kosmičke korporacije “Energija”. “nema potrebe objašnjavati šta se u tom slučaju može desiti sa Zemljom – katastrofa globalnih razmjera”, naveo je on za list “Rosijskaja gazeta”.

Iako je vjerovatnoća takvog sudara mala, Lopota smatra da bi bilo potrebno promijeniti trajketoriju kretanja tih asteroida. Kako objašnjava, potrebne su rakete-nosači nosivosti 70 tona da bi se na trajektoriju dostavio kosmički aparat koji će imati neophodna sredstva i energetske rezerve za presretanje. Mogu se iskoristiti i kosmička postrojenja na nuklearni ili solarni pogon koja bi bila u stanju da uz pomoć elektroreaktivnih motora dostave na asteroid odgovarajuća sredstva sposobna da promijene njegovu orbitu, naveo je Lopota i dodao da bi to najvjerovatnije bilo termonuklearno punjenje.

Prema mišljenju naučnika, raketa nosivosti 75 tona može da posluži i za osvajanje dalekog kosmosa, a može se napraviti za tri do pet godina na bazi motora klase RD-171 koje proizvodi ruska kompanija “Energomaš”. Te motore s vučnom snagom do 800 tona zovu “car-motori” i ima ih samo Rusija, a koriste se u projektu “Morski start” za lansiranje raketa sa plovećeg kosmodroma.

Američki naučnici iz Kalifornije otrkili su asterod Apofis 2004, prognozirajući da će se on 2029. približiti Zemlji, a da bi 2036. s njom mogao i da se sudari, pri čemu bi snaga eksplozije mogla da se uporedi sa detonacijom cjelokupnog nuklearnog oružja koje ima čovječanstvo. Naučnici vjerovatnoću takvog scenarija procjenjuju na 1:250.000.

(Tanjug)

KOMENTARI