Astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici prošle sedmice su se počastili tacosima koje su napravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru.
Nakon pokretanja biljnog eksperimenta na ISS-u u julu, posada je konačno mogla uživati u plodovima svog rada, odnosno u tacosima čiji su sastojak bile i papričice uzgojene u svemiru.
Ljute papričice su bile dio NASA-inog eksperimenta pod nazivom Plant Habitat-04, koji za cilj ima ustanoviti koja se hrana može uzgajati u svemiru. U junu je u svemir poslano 48 sjemenki koje su smještene u Advancet Plant Habitat veličine mikrovalne pećnice. Na taj način je počeo pomenuti projekt. Tokom prethodnih eksperimenata su se uzgajali rotkvice, zelene salate i slično, no ljute papričice su dosad bile najzahtjevnije s obzirom na to da im je potrebno više vremena za rast, klijanje i rast ploda.
Astronauti su nakon četiri mjeseca uživali u plodovima svog rada, ali su prije toga prikupili podatke o crvenim i zelenim plodovima. Tacose su pravili od govedine, paradajza, artičoka i ljutih papričica.
Međutim, ljute papričice su samo dio većeg plana za povećanjem broja usjeva koje astronauti mogu uzgajati u svemiru tokom budućih mnisija. Također, cilj je pronaći način ishrane na Mjesecu, ali i udaljenijim destinacijama poput Marsa. Upravo će to biti ogroman logistički izazov. Pakovana hrana vremenom gubi kvalitet, smanjuje se njena hranjivost, kao i sastojci poput vitamina C i K.
NASA ovakvim eksperimentima želi uspostaviti moguće izvore hrane za duge misije i više naučiti o interakciji biljaka i mikroba u svemiru.
Ljute papričice sadrže nekoliko esencijalnih sastojaka, bogate su vitaminom C te daju raznovrsnost meniju posade na ISS-u.
Zbog života u uslovima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa pa je zbog toga začinjena hrana popularna među njima. Stoga zelenilo i papričice omogućavaju astonautima da začine svoje obroke te da unapriejde svoje zdravlje.
KOMENTARI