HomeTech & Gadgets

Astronauti se počastili tacosima koje su pravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru

NASA objavila video panorame Marsa koju je snimio Curiosity

Astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici prošle sedmice su se počastili tacosima koje su napravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru.

Nakon pokretanja biljnog eksperimenta na ISS-u u julu, posada je konačno mogla uživati u plodovima svog rada, odnosno u tacosima čiji su sastojak bile i papričice uzgojene u svemiru.

Ljute papričice su bile dio NASA-inog eksperimenta pod nazivom Plant Habitat-04, koji za cilj ima ustanoviti koja se hrana može uzgajati u svemiru. U junu je u svemir poslano 48 sjemenki koje su smještene u Advancet Plant Habitat veličine mikrovalne pećnice. Na taj način je počeo pomenuti projekt. Tokom prethodnih eksperimenata su se uzgajali rotkvice, zelene salate i slično, no ljute papričice su dosad bile najzahtjevnije s obzirom na to da im je potrebno više vremena za rast, klijanje i rast ploda.

Astronauti su nakon četiri mjeseca uživali u plodovima svog rada, ali su prije toga prikupili podatke o crvenim i zelenim plodovima. Tacose su pravili od govedine, paradajza, artičoka i ljutih papričica.

Međutim, ljute papričice su samo dio većeg plana za povećanjem broja usjeva koje astronauti mogu uzgajati u svemiru tokom budućih mnisija. Također, cilj je pronaći način ishrane na Mjesecu, ali i udaljenijim destinacijama poput Marsa. Upravo će to biti ogroman logistički izazov. Pakovana hrana vremenom gubi kvalitet, smanjuje se njena hranjivost, kao i sastojci poput vitamina C i K.

NASA ovakvim eksperimentima želi uspostaviti moguće izvore hrane za duge misije i više naučiti o interakciji biljaka i mikroba u svemiru.

Ljute papričice sadrže nekoliko esencijalnih sastojaka, bogate su vitaminom C te daju raznovrsnost meniju posade na ISS-u.

Zbog života u uslovima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa pa je zbog toga začinjena hrana popularna među njima. Stoga zelenilo i papričice omogućavaju astonautima da začine svoje obroke te da unapriejde svoje zdravlje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: