Astronomi otkrili egzoplanetu u obliku lopte za ragbi

HomeTech & Gadgets

Astronomi otkrili egzoplanetu u obliku lopte za ragbi

Naučnici razvijaju robotske ruke koje će hraniti ljude s povredama kičme

Planete su obično okrugla tijela u svemiru, a astronomi su otkrili jednu egzoplanetu koja je deformisana i ima oblik lopte za ragbi.

Riječ je o planeti WASP-103b u sazvježđu Herkul, koja orbitira oko svoje zvijede toliko blizu da ju je njena gravitacija izdužila. Ovu egzoplanetu je pronašao teleskop Cheops koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Pomenuti teleskop pronalazi egzoplanete mjerenjem svjetlosti zvijezda i posmatrajući pad u osvjetljenju kada potencijalna egzoplaneta prolazi između nas i zvijezde. Padovi osvjetljenja koji dolaze u pravilnim, preciznim intervalima veoma su jak dokaz postojanja egzoplanete.

Egzoplaneta WASP-103b je gasni gigant dvostruko veći od Jupitera te sa 1,5 puta većom masom. Ovakve egzoplanete orbitiraju veoma blizu svoje zvijezde, često mnogo bliže nego što Merkur orbitira oko Sunca. Rezultat toga je i brže orbiziranje, a WASP-103b napravi put oko svoje zvijezde 1,7 puta veće od Sunca za manje od jednog dana.

Zbog toga je gravitacija koja djeluje na stranu egzoplanete okrenutu prema zvijezdi mnogo veća nego na suprotnoj strani te izdužuje planetu iz njenog tipičnog oblika sferoida.

Astronomi su otkrili deformaciju zahvaljujući veoma brzom orbitalnom periodu egzoplanete, a dobili su i priliku da obave mjerenja i opservacije kako bi potvrdili neobični oblik.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: