Atif Dudaković: Mahmuljin je uvijek poštovao pravosuđe, sramotno je da ga hapse s fantomkama

HomeVijestiBiH

Atif Dudaković: Mahmuljin je uvijek poštovao pravosuđe, sramotno je da ga hapse s fantomkama

Sanjani dali podršku generalu Dudakoviću i njegovim saborcima
Bivši general Armije RBiH Atif Dudaković bio je iznenađen kada je od nas saznao da je rano jutros uhapšen bivši general Armije RBiH Sakib Mahmuljin. Dudaković posebno naglašava činjenicu da je Mahmuljin uhapšen iako vjeruje da je on časni oficir koji bi se uvijek odazvao pozivu bh. pravosuđa.
“Meni je to strašno, ta činjenica da ga hapse s fantomkama na glavama u ranim jutarnjim satima. Pa bar je poznato da Mahmuljin, niti drugi oficiri Armije RBiH, nikada nisu bježali od bh. pravosuđa. Zar mu se nije mogao poslati poziv pa da kao čovjek dođe na saslušanje, da iskaz, a onda postupak neka ide svojim tokom. Pa čak je i Šešelj pozvan, a nije hapšen”, kaže Dudaković za Klix.ba uz napomenu da se kampanja već mjesecima vodi i protiv Mahmuljina, ali i njega lično, kao i nekih drugih oficira.

On smatra da je hapšenje generala Mahmuljina nastavak kampanje iz RS-a koja ima za cilj izjednačavanje odgovornosti svih strana, ali da u posljednjim hapšenjima odgovornost leži i na bošnjačkim “političkim avanturistima”.

“Tu mislim, prije svega, na gospodina Mirsada Kebu koji je Tužilaštvu BiH davao određene dokumente koji su potpuno nerelevantni, ali je na taj način podgrijavanja kampanja protiv oficira Armije RBiH. To je bilo smiješno slušati, ali vidite šta se dešava”, kaže Dudaković.

General Dudaković ističe da se nada kako će i ovaj proces proći kao i neki drugi – oslobađanjem od odgovornosti.

“Gdje je tu komandna odgovornost posebno je pitanje. Iz RS-a su tražili da se primjenjuje Krivični zakon SFRJ u kojem ne postoji komandna već samo neposredna odgovornost. Dokle trpjeti tu nepravdu prema našim pojedincima koji su dali sve da bi opstali? Gledam svjedočenje Dodika u Haagu, pa ovo hapšenje… Smiješno, ali i žalosno”, dodaje Dudaković.

Što se tiče same reakcije na hapšenje Mahmuljina, Dudaković kaže da više ni sam ne zna kako je ispravno reagirati.

“Radilo se o biološkom opstanku, kakva država i ostalo. Sad govorimo o državi, ali se tada radilo o biološkom opstanku jednog naroda”, kaže na kraju razgovora bivši general Armije RBiH Atif Dudaković.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0