instant fap

Australijska novinarka: Skok sa Starog mosta dječake pretvara u muškarce

Australijska novinarka: Skok sa Starog mosta dječake pretvara u muškarce

Australijska novinarka Olivia Lambert je sa News.com.au napisala tekst o ritualnom skakanju sa Starog mosta u Mostara kao svojevrsnom činu koji od “dječaka pravi muškarce”.

“Kako i kada dječaci postaju muškarci? Automatski biste mogli pomisliti na neki tradicionalni ritual poput bar mitzve, no jedna evropska zemlja ima vrlo specifičan i jedinstven običaj. U Mostaru u Bosni i Hercegovini, 16-godišnji dječaci moraju skočiti sa oko 24 metra visokog mosta u rijeku Neretvu kako bi dokazali svoju muškost”, piše novinarka Olivia Lambert.

Ona dodaje kako ovo nije tradicija samo Hercegovaca, nego privlači i turiste i backpackere koji prolaze kroz Mostar, a mostarski ronilački klub im naplaćuje 25 eura ukoliko žele skočiti sa mosta.

“Ukoliko uspješno izvedu skok u Neretvu sa starog mosta, turisti dobijaju ovacije od članova kluba i mogu skakati besplatno s mosta do kraja svog života. Čak je i australski duo Hamish and Andy to uradio 2012. godine tokom njihove TV serije Gap Year”, podsjeća novinarka Lambert i dodaje kako bacanje sa više od 20 metara visokog mosta nije uvijek tako zabavno kako se na prvu čini, te kako je četvero ljudi dosad izgubilo živote prilikom skakanja u Neretvu.

Povrede su česte, ali opet rizik nije dovoljno velik da spriječi turiste da to i dalje rade. Jedan od njih je Andy Peat sa Novog Zelanda.

“Brod u luci je siguran, ali to nije ono za šta su brodovi stvoreni. Ovo je veoma posebno mjesto, historijski izuzetno bogato i čast je biti dio nečeg tako nevjerovatnog”, kaže Andy.

Sa Starog mosta skače se prosječno tri puta sedmično, a na listi se nalazi samo pet žena.

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557. i 1566 godine i djelo je turskog graditelja Hajrudina. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most, koji je ponovo obnovljen 2004. godine, kada je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

KOMENTARI