instant fap

Austrija ide u novi lockdown: Ovo su mjere koje vrijede od utorka

Austrija ide u novi lockdown: Ovo su mjere koje vrijede od utorka

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) predstavio je zajedno sa ostalim ministrima nove mjere prema kojima građani Austrije idu u drugi lockdown. Pomenute mjere na snagu stupaju u utorak, 03. novembra i važe do 30. novembra.

Kurz je izjavio kako su trenutno Austrija i ostale evropske zemlje u „intenzivnom drugom valu“ i kako se već mnogi evropski partneri i susjedne zemlje nalaze u drugom lockdownu, prenosi Kroativ. U posljednjih nekoliko dana je došlo do „eksplozije brojki“. Iako Austrija ima „jedan do najboljih zdravstvenih sistema na svijetu“, država ima ograničene kapacitete u zdravstvenim ustanovama.

Vlada će isplatiti odštetu zatvorenim firmama u iznosu od 80 posto prometa u prošlogodišnjem novembru, kako bi se spriječili otkazi. Vraća se model skraćenog radnog vremena (Kurzarbeit).

– Nužno je napraviti ovaj korak, pogotovo u ugostiteljstvu ili sportu, gdje se skuplja veliki broj ljudi, rekao je Kurz.

Škole i vrtići ostaju otvoreni, a viši razredi i univerziteti prelaze na nastavu od kuće. Trgovine i pružatelji usluga poput fizioterapeutskih ordinacija ili frizerskih salona ostaju otvoreni.

Kancelar je izjavio kako su „svjesni“ da je riječ o „nepopularnim mjerama“ i velikim skraćivanjem prava slobode.

– Razumijem razmišljanje ljudi. Nama je i kao privatnim osobama isto, niko ne voli nositi maske, niko ne voli što ne može otići u ugostiteljski objekt ili posjetiti svoje najdraže kad želimo, ali ako ovaj korak ne učinimo, prijeti nam situacija kao u drugim zemljama svijeta, naglašava.

Od utorka, 03. novembra pa do četvrtka, 12. novembra, vrijedi noćna zabrana izlaska od 20 do 6 sati, a iznimke su:

– ukljanjanje neposredne opasnosti za život i imovinu

– briga i pomoć za ljude kojima je potrebna podrška, kao i ostvarivanje obiteljskih prava i ispunjavanje obiteljskih obaveza

– pokrivanje osnovnih potreba svakodnevnog života

– poslovne svrhe, ako je nužno

– odlazak na otvoreno radi tjelesnog i mentalnog opuštanja.

Ugostiteljski objekti ne smiju primati goste, što znači da moraju zatvoriti. Dozvoljena je dostava i preuzimanje hrane i pića od 06 do 20 sati. Hoteli moraju zatvoriti osim za osobe koje iz poslovnih razloga putuju u Austriju. Sve osobe koje se trenutno nalaze u jednom od austrijskih hotela imaju pravo ostati do zadnjeg datuma rezervirane sobe.

Zatvoriti moraju i: bazeni, terme, pozorišta, opere, škole plesa, kina, sportski centri, kladionice, muzeji, zoološki vrtovi, a otvoreni će biti parkovi, biblioteke i arhive. Javni događaji nisu dozvoljeni jednako kao ni amaterski sport, a probe i umjetnički nastupi su dozvoljeni samo bez publike uz razmak i higijenska pravila. Demonstracije, okupljanja na poslu i „religiozni događaji“ su dozvoljeni, a na sahranama je dozvoljeno najviše 50 ljudi. Van kuće, npr. u vrtu ili garaži, je dozvoljeno najviše šest osoba uz šestero maloljetne djece iz dva različita kućanstva.

Zaposlenici u staračkim domovima i domovima za njegu se moraju testirati jednom sedmično, a posjetioci moraju nositi masku i dozvoljena je posjeta jednom u dva dana. Ako ne žele nositi masku, moraju priložiti negativan test na antitijela (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati).

Zaposlenici u bolnicama i lječilištima se moraju testirati jednom sedmično ili, ako nemaju dovoljno testova, nositi maske. Sportski centri na otvorenom se mogu koristiti za amaterske svrhe, ali samo u slučaju kada nema direktnog kontakta s drugima.

KOMENTARI