Autonomni dron u utrci pobijedio ljudske pilote

HomeTech & Gadgets

Autonomni dron u utrci pobijedio ljudske pilote

Appleov iPhone 13 bi mogao omogućiti obavljanje satelitskih poziva

Autonomni roboti bez problema mogu sigurno stići od tačke A do tačke B, a sada je jedan od njih pobijedio ljudske pilote u utrci.

Istraživači s Univerziteta u Cirihu su kreirali algoritam koji je omogućio dronu s AI tehnologijom da pombijedi ljudske pilote na eksperimentalnoj stazi za utrke.

Ovaj projekt može biti veoma koristan kako bi dronovi postali efikasniji u spašavanju, dostavljanju i slično.

Istraživači su u prošlosti pravili pojednostavljene modele dronova s četiri propelera te putanje leta kako bi se pronašla idealna, međutim, ovog puta je su u obzir uzeta sva ograničenja.

“Umjesto povezivanja dijelova putanje leta putnim tačkava, algoritam u ovom slučaju samo ‘govori’ dronu da prođe sve tačke, ali ne kako i kada to da učini”, izjavio je autor istraživanja Philipp Foehn.

Istraživači su dopustili ljudskim pilotima da vježbaju na stazi, a postavili su i eksterne kamere kako bi algoritmu u svakom trenutku slali tačnu poziciju drona. Kada su obje strane obavile treninge, algoritam je pobijedio ljudske pilote u svakom krugu te je imao konzistentnije performanse.

Istraživanje bi moglo rezultirati razvojem bržih dronova za primjene u stvarnom svijetu, čak i u kompleksnim okruženjima s više putnih tačaka.

Sljedeći korak će biti razvoj sistema koji će moći raditi uz pomoć svojih umjesto eksternih kamera.

“Ovaj sistem bi se mogao značajno upotrebljavati u dostavi pošiljki, inspekciji, potragama i spašavanjima”, rekao je Davide Scaramuzza, šef grupe za robotiku i percepciju pri Univerzitetu u Cirihu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0