Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi

HomeVijestiBiH

Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi

Avdo Huseinović priprema novi dokumentarni film

„Na djelu je jedna velika ‘podmukla’ akcija u kojoj se preživjele legendarne bošnjačke vojskovođe, poput Nasera Orića, Atifa Dudakovića, Ahmeta Sejdića uz montirane optužnice želi optužiti, s ciljem da se balansira srpska odgovornost za genocid počinjen nad Bošnjacima u većem dijelu Republike Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Klix.ba Avdo Huseinović, nakon hapšenja Ahmeta Sejdića ratnog komandanta.

Avdo Huseinović je autor brojnih dokumentranih filmova, između ostalih i filma “Na Drini krvavi Višegrad” u kojem je jedan od svjedoka i Ahmet Sejdić. Razočaran zbog hapšenja naglašava kako se Sejdić u nemogućim uslovima borio za opstanak Bošnjaka na Drini o čemu je istraživao i tokom pripreme dokumentarnog filma.

“Borio se za opstanak na prostoru u kojem je Vojska Jugoslavije i Vojska Republike Srpske, počela vršiti genocid još od proljeća 1992.godine. Sejdić je sa grupom svojih saboraca spasio hiljade civila koje su bile u okruženju na lokalitetu Crnog vrha na lijevoj obali Drine, Bošnjaka koji su izbjegli pokolje Milana Lukića i ostalih zločinaca. Iz neprijateljskog okruženja, kroz neprijateljsku teritoriju dugu 50 kilometara, uspio je izvući veliki zbjeg sa djecom, ženama i starcima, putem spasa, do slobodne višegradske teritorije u Međeđi” ističe Huseinović.

Huseinović tvrdi da je Višegradska brigada Armije RBIH kojom je komandovao Ahmet Sejdić bila manevarska i oslobodilačka te da je dala neprocjenjiv doprinos opstanku Bosne na Drini.

“Prilikom oslobađanja okupiranog bošnjačkog sela Meremišlje, odakle su pripadnici Vojske RS-a artiljerijski vrlo precizno ugrožavali centar Međeđe, uništivši gotovo sve stambene objekte i ubijajući civile, čime su potpuno paralisali kretanje u toku dana, 16.oktobra 1992.godine, zarobljen je Mićo Obradović, koji se još prije agresije na RBIH , predstavljao kao četnički vojvoda. Ni dlaka mu s glave nije falila”, kaže Huseinović.

On navodi da su u januaru 1993.godine, prilikom oslobađanja bošnjačkih naselja Strmice i Strgačine, Sejdićevi borci zarobili 24 srpska vojnika na čelu sa komandantom Radovanom Bogojevićem iz Podravske Slatine.

“Svi su razmijenjeni, a Bogojeviću i četvorici njegovih vojnika je rahmetli dr. Safet Ćibo u goraždanskoj bolnici izvršio hitne operacije na tijelima. Postoje video izjave tih ljudi snimljene u goraždanskoj bolnici. Ovi srpski zarobljeni vojnici su mijenjani za civile Bošnjake, zatočene u srpskim logorima u Višegradu i Foči. Čak su mijenjani i za brašno. Kolika je ljudska i vojnička gromada Ahmet Sejdić, možda najbolje pokazuje slučaj da je njegova gluhonijema sestra iz njihovog sela Drokan, odvedena u srpski logor smrti Uzamnica, gdje je vjerovatno i ubijena, a da Sejdić nikada nije tražio da neki od srpskih vojnika koje je zarobio sa svojim borcima, bude razmijenjen za njegovu sestru” , ispričao je Huseinović.

Ističe kako je uloga Sejdića u odbrani Goražda bila ključna i tokom čuvene operacije kojom je komandovao Ratko Mladić.

“Bio je presudan za slom srpske operacije Zvezda 94, izvedene u aprilu 1994. godine, kada je Mladić u borbenom izvještaju naredio da ‘Turci moraju nestati sa Drine’. Sejdić se borio protiv stotina ruskih plaćenika, jedinica iz Srbije i Crne Gore, zločinačkih formacija iz Višegrada, Rogatice, Rudog, Foče, protiv zločinaca koje niko ne hapsi”, poručio je Husienović.

klix

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: