instant fap

Azijski komarac u Sanskom Mostu

Azijski komarac u Sanskom Mostu

Postoji velika mogućnost da je azijski tigrasti komarac, čija je pojava evidentirana u susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj, prisutan i na prostoru Bosne i Hercegovine, smatraju u  veterinarskoj stanici u Sanskom Mostu.

Oni istuču kako širenju ovog insekta pogoduje veoma topla klima i suho vrijeme, kakvo u poslednjih nekoliko mjescei vlada na području Bosne i Hercegovine. Radi  se o insektu koji obitava u mediteranskom podneblju, ali da u našoj zemlji nisu provedena istraživanja koja bi ukazala na njegovu prisutnost. Inače, u susjednoj Srbiji u poslednjih desetak dana zabilježeno je nekoliko osoba zaraženih takozvanom „groznicom zapadnog Nila“, koju prenosi upravo azijski tigrasti komarac.

Federalni epidemiolog Jelena Ravlija kaže da do sada u BiH nije registriran nijedan slučaj zaraze groznicom zapadnog Nila, ali da postoji mogućnost da se ona prenese. Pojašnjava da se ovaj opasni virus ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, nego ubodom zaraženog komarca. „Prema podacima iz nadzora kretanja virusa groznice zapadnog Nila, primjetna je njegova pojava i širenje u regionu EU i susjednim zemljama poput Grčke i Rumunije.

S obzirom na to da je i Hrvatska registrirala pojavu zaraze konja, potrebne su dodatne mjere predostrožnosti“, pojasnila je Ravlija. Ona je istakla da 80 posto zaraženih nema simptome, s obzirom na to da inkubacija uboda zaraženog komarca traje od dva do 14 dana. Inače, u ljetnom periodu prošle i ove godine veliki broj Sanjana se žalio na ubod neobičnog insekta te na burne alergijske reakcije.

Ovoga insekta duhoviti Sanjani su prozvali „ljuti Mujo“, a njegovi opisi vjerno odgovaraju izgledu azijskog tigrastog komarca.

„Inače, ova vrsta komarca može preživjeti razne životne uvjete i temperature. Također, agresivniji je od domaćeg, urbanog komarca. Ima brz ugriz, što mu omogućava sigurno izbjegavanje ljudske reakcije, odnosno udarca po ubodnoj rani“.

KOMENTARI