instant fap

BABO, ZAŠTO SAMO MI ČISTIMO SNIJEG OKO DŽAMIJE ??

BABO, ZAŠTO SAMO MI ČISTIMO SNIJEG OKO DŽAMIJE ??

Snježne padavine koje mnogima, posebno starim i iznemoglim, pričinjavaju poteškoće su prilika da učinimo koje dodatno dobro djelo. 
Očistiti bolesnom ili starijem komšiji prilaz do kuće, avliju, unijeti mu ogrjev u kuću, upitati treba li mu šta su, naizgled, sitna djela. 

S druge strane, zbog hajir dove onome kome smo olakšali, ona itekako mogu biti velika. 

Ne zaboravimo ni Allahu najdraža mjesta na Zemlji – džamije. 
Među posljednjim oporukama posljednjeg Allahovog poslanika, s.a.w.s., bila je i ona da Allahove džamije posjećujemo, ali i čistim i urednim održavamo.
Olakšati prilaz džamijama čišćenjem džamijskih harema je hajir djelo kojim posvjedočujemo da se o Allahovim džamijama i na taj način brinemo. 
Takmvim djelima se svrstavamo u društveno korisne ljude, a za koje Resūlullah, a.s., kaže: “Najbolji od vas su oni koji najviše koriste drugim ljudima.”

》》 U nastavku prenosimo i zanimljiv razgovor između oca koji je redovno hizmetio Allahove džamije, ali tome na vrijeme podučavao i svoga sina:
– Babo, zašto baš naš dvojica moramo čistiti snijeg oko džamije?
– Zato što nam je džamija važna i zato što je volimo sine.
– Znam ja to, ali nismo mi sami u ovom džematu. Postoje i drugi.
– Ako sam te dobro razumio, ti smatraš da nas dvojica ne bi trebali zato što drugi neće?
– Naravno, nije samo naša džamija!
– Tako kao ti nažalost razmišlja i većina drugih. Na taj način loši među nama postaju nam uzor. Podsjećam te da je moj i tvoj uzor Muhammed s.a.v.s. i da ćemo imati nagradu inšAllah na drugom svijetu za ovo što radimo. Džamije su Allahu najdraža mjesta na Zemlji – Njegove kuće i blago onima koji se o njima brinu. 
A vjerujem da nije tačnk da niko neće, vjerovatno da ima još koji bi očistili snijeg oko svoje džamije, ali su iz nekog razloga spriječeni.
Uostalom, to nije ni bitno. Važno je da mi znamo šta ćemo Gospodaru odgovoriti, kad nas na Sudnjem danu upita: “Jesi li ti, robe Moj, bio od onih koji su hizmetili Moje kuće na Zemlji?”

¤ I bez jedne napisane riječi, sāma slika bi dovoljno poručila…

KOMENTARI