instant fap

Bajkovito Bobijaško oko u zimskom ogrtaču

Bajkovito Bobijaško oko u zimskom ogrtaču

Naime, sa razlogom smo iskoristili epitet „bajkovito“ jer u podnožju planine Grmeč, ispod planine Bobija, nalazi se ovaj prirodni kraški fenomen, koji ne samo da je mjesto od kojeg zastaje dah zbog prirodne ljepote, već je poslužio kao inspiracija za mnoge priče i legende. Točnije, jedna od legendi kaže da se vile i vilenjaci svaku večer okupljanju i igraju svoje kolo na ovom mjestu.

Ova neobična prirodna pojava nalazi se na 20-ak kilometara od Sanskog Mosta, tačnije kad od Sanskog Mosta krenete prema mjestu Lušci Palanka. Zanimljivo je da kada nema padavina, voda u jezeru je na najnižem nivou i otkriva jedna od najljepših prizora prirode i stijena, a dok za vrijeme većih padavina ova jama se ispuni vodom i iz nje teče rijeka Jezernica.

O čistoći i ljepoti vode govori i prisustvo čovječije ribice, endemskog vodozemca sa najdužim životnim vijekom, a koja opstaje samo u potpuno čistim vodama. Okolina je ispunjena prirodom i zelenilom, a okolno kamenje može biti veoma klizavo, pa budite oprezni ako se uputite u istraživanje ove avanture.

foto Bic shop

KOMENTARI