instant fap

Baka Slišković za Goal: Pjanić je najbolji izvođač, Salihović puca ljepše, a Ronaldo je najgori!

Baka Slišković za Goal: Pjanić je najbolji izvođač, Salihović puca ljepše, a Ronaldo je najgori!

Nema tajne, sve je stvar vježbe. Često treniram slobodne udarce na treningu, kaže Pjanić, dok Baka tvrdi: Nikad nisam posebno vježbao, to imaš ili nemaš!

Od svoje debitantske sezone u Calciu (2011/12), ne računajući trenutnu, Miralem Pjanić je postigao sedam pogodaka iz slobodnih udaraca. Međutim, u ovoj sezoni već je četiri puta tresao mrežu iz slobodnjaka, što ga dovodi na brojku od 11.

U toliko godina, više od njega postigao je samo Andrea Pirlo – 12, a Mali princ je prestigao Francesco Lodija, koji je dao devet golova iz prekida.

Uz to, Pjanić ima najbolji postotak realizacije prekida od svih igrača u Seriji A, pa je sa učinkom od 12.6%,najučinkovitiji izvođač slobodnih udaraca na Apeninima. U ovaj statistički parametar uvršteni su samo igrači koji su najmanje 20 puta izveli slobodne udarce.

“Nema tajne, sve je stvar vježbe. Često treniram slobodne udarce na treningu”, rekao je jednom bh. veznjak iz Rome, koji je 11 od ukupno 22 gola u Seriji A postigao iz slobodnih udaraca!

Mire je umijeće učio od legendarnog Brazilca Juninha Pernambucana, koji je od 100 golova u dresu Lyona, čak 44 postigao iz slobodnih udaraca!

“Teško je usporediti ga sa mnom jer ne volim puno pričati o sebi, ali Mire posjeduje nevjerojatne kvalitete. Možda je u ovom trenutku najbolji izvođač slobodnjaka na svijetu. Ne, ustvari sam siguran da jest! On je najbolji”, rekao je 40-godišnji Brazilac.

“Vrlo je efikasan i, prije svega, konstantan. A to je najteži dio. Zna na više načina šutirati, ovisno o udaljenosti. Pretpostavljam da naporno vježba. Rekao sam mu davno da je stalno ponavljanje najvažnije da postaneš vrhunski izvođač slobodnih udaraca. Zamorno je, ali je to zaista najvažnije. Mireta je uvijek zanimalo kako ja pucam slobodnjake i s posebnom pažnjom je pratio moju tehniku. Uvijek je ostajao sa mnom nakon treninga da vježba slobodnjake”, izjavio je Juninho.

Ukupno 35 igrača u najjačim ligama Evrope šutiralo je iz slobodnih udaraca prema protivničkom golu više od 10 puta, a Pjanić se sa učinkom od 20 posto nalazi na drugom mjestu.

Mnogi Pjanića upoređuju i sa legendardnim Blažom Sliškovićem, koji je bio noćna mora za golmane iz prekida. Baka je zabijao iz kornera bez problema, a slobodnjak na 20 i više metara za njega je bio kao penal.

“Nema neke posebne tajne. Jednostavno, noga ti bude naštimana, kao ruka u košarkaša za tricu”, kaže zaGoal Baka i dodaje kako bi možda trebalo njegovu nogu dati na ispitivanja, pa da znanstvenici probaju svima napraviti takvu!

“Nikad nisam posebno trenirao slobodnjake. Samo sam pokušavao pravilno šutirati. Pjanić na loptu ide ravno, što je sada moderno, jer su lopte laganije, pa onda lelujaju, a golman nema pojma na koju će stranu otići. Prije je bilo teže, jer su lopte bile takve, pa si morao udariti u točno mjesto kako bi pogodio mrežu. Tako sam i ja pokušavao udariti pravilno loptu, jednim dijelom kopačke, kako bi ona dobila efej. Nisam gađao, već vježbao u koje ću mjesto udariti loptu”, prisjeća se Baka, koji tvrdi da je za njega udaljenost od 22-25 metara bila zicer.

“Lakše mi je bilo pogoditi sa 22 metra, nego sa 17, jer mi je noga bila naštimana. Iz kornera sam davao više golova, jer sam podesio nogu na tu udaljenost. Legendarni Franjo Vladić, recimo, nije mogao dobaciti sa više od 20 metara, ali je sa 17-18 njegov udarac bio pola gola.”

Slišković kaže kako se kod Pjanića osjeti Juninhova škola, jer je i Brazilac išao direktno na loptu, a sjeća se kako je nekad davno slobodnjake izvodio i Josip Bukal, koji je jednom prilikom slomio i prečku iz prekida!?

“Bukal je šutirao punim. Imao je razoran udarac, a igrači iz živog zida bi se sklanjali od straha kada bi on raspalio. Imao je snažan udarac, a tada su lopte bile još lošije. Kada bi se natopila vodom imala bi i po nekoliko kilograma, pa kada te pogodi, kao da te kamen udario, tako da nije ni čudo da je lomio prečke”, sa smješkom priča Baka, koji pamti i ljevicu Elvira Baljića.

“Balja je imao izrađen udarac lijevom, koji je imao i jačinu i tehniku. U onoj reprezentaciji koju sam ja vodio, on je najkvalitetnije izvodio slobodnjake.”

U današnjoj bh. selekciji, uz Pjanića, još je sijaset kandidata za izvođača slobodnjaka. Najčešće je pogađaoZvjezdan Misimović, a sjajan prekid imaju i Sejad Salihović, Ervin Zukanović, Haris Medunjanin

“Sve ovisi od momenta inspiracije, ali i od talenta. Možeš učiti i trenirati, ali to je urođeno. Sjećam se kako je slobodnjake izvodio Mihajlović, a ima nogu veličine 39-39. Sjećam se i Güntera Netzera, koji je fenomenalno izvodio slobodnjake, a nosio je broj 49. E, aj ti sada nađi tu logiku! Nema je, tako da nema ni pravila – ili imaš to u sebi, ili nemaš”, smatra Slišković, koji jednim od najlošijih izvođača slobodnjaka današnjice smatra Cristiana Ronalda.

“Pa on je daleko najlošiji. Od 500 slobodnjaka, dao je pet, a 300 je bilo pored gola, 100 u živi zid, 100 u golmana… On ne može uopće u grupu ovih igrača, a nije ni blizu Pjaniću.”

Baka Slišković kaže da Miretova tajna ove sezone leži možda u jednoj drugoj činjenici, a to je Edin Džeko. Naime, dolaskom Džeke u Romu, Rimljani su počeli igrati bliže golu, pa je samim tim i više prekršaja u zoni udarca.

“Džeku nekad možeš zaustaviti samo prekršajem. Dva gola iz slobodnjaka Pjanić je dao nakon prekršaja nad Džekom, a udaljenost je bila 18 metara. Upravo je to udaljenost koja njemu najviše odgovara, između 18 i 22 metra. Nije da u njegovom udarcu nema jačine – ima i nije to samo tehnički udarac, ali sa veće udaljenosti je manje efikasan”, objašnjava nam Baka, koji smatra da golmani ne mogu mnogo učiniti, ako se lopta dobro udari.

“Ako je ti dobro opališ, nema tog golmana koji će je obraniti. Ne znam jel’ golmani analiziraju igrače koji izvode prekide, ali svakako se puno ne pitaju”, smatra Slišković koji nam je za kraj kazao da je za njega slobodnjak Salihovića, koji snažno zareže loptu, ljepši za gledanje od Pjanićevog, jer lopta jače i brže uđe u mrežu, a nabrojao je i trojicu najboljih izvođača slobodnih udaraca, po njegovom mišljenju.

“Najboljeg kojeg sam ja ikada vidio je Franjo Vladić. Sjajan je bio i Alessandro Del Piero, a od ovih novih, sviđa mi se tehnika Brahimija iz Porta. Svi ostali su tu negdje, od Pirla, Pjanića, Roberta Carlosa, Ibrahimovića i ostalih”, zaključio je Blaž Slišković.

KOMENTARI