instant fap

Bakir se susreo sa Barackom i Michelle

Na marginama generalne debate 67. zasjedanja GS UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se sa premijerom Kuvajta šeikom Jaberom Mubarakom al-Sabahom i predsjednikom Generalnog nacionalnog kongresa Libije Muhamedom Yousefom Al-Mugariafom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović u utorak je pristustvovao otvaranju generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a preksinoć je prisustvovao prijemu koji su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i njegova supruga Michelle Obama priredili u čast šefova vlada i država koji učestvuju u generalnoj debati.

Na marginama generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u utorak sa premijerom Kuvajta šeikom Jaberom Mubarakom al-Sabahom.

Kuvajtske investicije

Tokom susreta razgovarano je o ukupnim odnosima dvije države, sa posebnim akcentom na poboljšanje ekonomske saradnje. Konstatovano je da su sveukupni odnosi između Kuvajta i BiH izvanredni, te da narodi obje zemlje gaje najljepša uzajamna osjećanja. Sagovornici su se složili da postoji značajan prostor za unapređenje odnosa na ekonomskom i investicijskom planu.

Zahvalivši se za čvrstu političku podršku i velika investiciona ulaganja Kuvajta u BiH u proteklom periodu, predsjedavajući Izetbegović je izrazio interes za još snažniji investicioni angažman Kuvajta u BiH te je prezentirao mogućnosti za kuvajtska ulaganja u razvojne projekte u našoj zemlji.
Naglasio je da u BiH postoje naročiti veliki potencijali za razvoj turizma i poljoprivrede, te da bi zajednička ulaganja u projekte u tim oblastima bila od strateškog značaja i obostrane koristi za obje države. Predsjedavajući Izetbegović je također naglasio da bi naša zemlja mogla izvoziti u Kuvajt u daleko većoj mjeri prehrambene proizvode, vodu, ljekovito bilje, drvo, farmaceutske i druge proizvode.

Pozdravaljući investiciju Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u projekat auto-put Kakanj – Donja Gračanica u iznosu od 60 miliona, predsjedavajući Izetbegoviće je izrazio uvjerenje da će kuvajtski investitori pronaći interes i za finansiranje i drugih dionica na koridoru 5c. Predsjedavajući Izetbegović je pozvao kuvajtskog premijera da posjeti BiH kako bi razmotrio ove i druge investicione mogućnosti. Premijer Al-Sabah je izrazio čvrsto opredjeljenje Kuvajta da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju naše zemlje i jačanje saradnje sa BiH na svim poljima.
Na marginama generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se juče i sa predsjednikom Generalnog nacionalnog kongresa Libije Muhamedom Yousefom al-Mugariafom koji obavlja dužnost predsjednika Libije u prelaznom periodu do izrade i usvajanja ustava i provođenja opštih izbora.

Tokom srdačnog razgovora zajednički je konstatovano da BiH i Libiju vežu decenije duge saradnje, posebno ekonomske, te da je ta saradnja jako zbližila narode dviju prijateljskih zemalja.

Predsjednik Mugariaf je izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku koju su BiH, te predsjedavajući Izetbegović lično, pružili demokratskim aspiracijama libijskog naroda tokom nestalnog članstva naše zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a. Predsjednik Mugariaf je posebno istakao glasanje BiH za rezoluciju Vijeća sigurnosti 1973 kojom je uspostavljena zona zabrane letova nad Libijom i dato ovlaštenje za upotrebu svih nužnih sredstava za zaštitu civila u Libiji, ocijenivši da je to bio historijski potez BiH, čiji glas je bio od presudnog značaja za usvajanje rezolucije i realizaciju težnji libijskog naroda da se oslobodi Gadafijeve diktature i preuzme sudbinu svoje zemlje u vlastite ruke.

Predsjedavajući Izetbegović je čestitao predsjedniku Mugariafu na izboru na najveću funkciju u državi, poželivši mu uspjeh u vođenju libijskog naroda ka mirnom i prosperitetnom razvoju, a predsjednik Mugariaf je zahvalio na prijemu nekoliko stotina libijskih ranjenika na liječenje u našoj zemlji.

Povratak u Libiju

Predsjedavajući Izetbegović je izrazio snažan interes da naše firme nastave radove na projektima koji su prekinuti tokom revolucije te da se poveća broj i obim radova naših firmi u Libiji, posebno u sektorima građevinarstva, energetike, poljoprivrede i zdravstva. Predsjedavajući Izetbegović je ponudio da kompanije iz naše zemlje koje imaju dugo iskustvo poslovanja u Libiji pruže pomoć u obnovi Libije. Sagovornici su se složili da u predstojećem periodu treba intenzivirati odnose na najvišem nivou te pristupiti unaprijeđenju odnosa na svim poljima a da je u tom smislu potrebno hitno pokrenuti rad zajedničkog mješovitog komiteta.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Libije, ministar vanjskih poslova BiH, stalna predstavnica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković te savjetnici članova Predsjedništva BiH Nevena Lučić i Damir Bećirović. Predsjedavajući Izetbegović će se sutra obratiti Generalnoj skupštini UN-a.

Oslobođenje/

KOMENTARI