instant fap

Balkan 2012. – Kriza, izbori, protesti, ubistva, hapšenja…

Agencija Anadolija (AA) u današnjem drugom nastavku pregleda najvažnijih događaja na Balkanu u 2012. podsjeća na zbivanja iz aprila, maja i juna

Novinari i urednici agencije Anadolija (AA) pripremili su pregled najvažnijih balkanskih događaja iz odlazeće 2012. godine. Inače, godinu na izmaku obilježili su brojni značajni događaji na ZapadnomBalkanu, a neki od njih bit će, po mnogima, presudni za budućnost ovog dijela svijeta.

U drugom nastavku pregleda najvažnijih događaja na Balkanu donosimo presjek dešavanja u aprilu, maju i junu 2012. godine.

APRIL

U Memorijalnom centru Potočari obilježena je deveta godišnjica od prvog ukopa žrtava genocida u Srebrenici. Šestoro ljudi poginulo je 1. aprila u požaru koji je izbio u diskoteci u Novom Sadu. Stradali su, naime, tri mladića i tri djevojke, dok su još dvije osobe lakše povrijeđene.

Istovremeno, na snagu je stupio Sporazum Evropske unije (EU) s Crnom Gorom o uspostavi okvira za sudjelovanje Crne Gore u operacijama EU za upravljanje kriznim situacijama.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke poručili su povodom 20. godišnjice međunarodnog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine da 2012. godina treba da bude godina napretka ka evropskim integracijama, dok se Hrvatska našla pod monitoringom Evropske komisije koji će trajati sve do ulaska u punopravno članstvo EU 1. jula 2013. godine.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su Zakon o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka.

Predstavnici bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, koji svoje penzije čekaju već 25 mjeseci, i u februaru su danima protestirali pred zgradom Parlamenta BiH u Sarajevu. Tih dana Evropska radiodifuzna unija saopćila je da Kosovo nije podobno za priključenje ovom tijelu kao punopravni član, te da zbog toga ne može samostalno da učestvuje na Eurosongu.

Šef Specijalne jedinice za borbu protiv korupcije u Specijalnom tužilaštvu Kosova Nazmi Mustafa uhapšen je u Prištini zbog primanja mita, a hrvatska kriminalistička policija zatražila je od Kabineta predsjednika Hrvatske informacije o posjetima Pantovčaku dok je šef države i vrhovni komandant Hrvatske vojske (HV) bio Stjepan Mesić, a zbog spornih odluka o kupovini oklopnih vozila finske kompanije Patria za HV.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je u Beogradu da će skratiti svoj predsjednički mandat te da će o tome pismom obavijestiti predsjednicu Skupštine Slavicu Đukić – Dejanović, koja će potom raspisati i predsjedničke izbore.

U Hrvatskoj je podignuto sedam novih optužnica protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Kirina i nekoliko direktora državnih preduzeća koji su učestvovali u aferi „Fimi-media“. Istovremeno, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović raspisala je predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji za 6. maj.

U Sarajevu je 6. aprila obilježena 20. godišnjica agresije na BiH. Ugledni bh. reditelj Haris Pašović realizirao je tim povodom spektakularni projekt “Sarajevska crvena linija”. Duž centralne sarajevske Titove ulice postavljeno je 11.541 stolica koje su simbolizirale ubijene građane Sarajeva.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić najavio je da će se kandidirati za predsjednika Srbije na predstojećim izborima koji će biti održani 6. maja. Tih dana policija je u Novom Sadu privela deset osoba u akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine.

Albanska nacionalna armija ponovo prijetila intervencijom na sjeveru Kosova, ali i u zapadnoj Makedoniji, na jugu Srbije i Grčkoj. Tijela četvorice mladića i jednog muškarca srednjih godina pronađena su 13. aprila kod jezera u blizini sela Smiljkovci, sjeverno od Skoplja. Muškarci su ubijeni iz vatrenog oružja. Tijela su otkrili ribari u blizini dvaju automobila za koje se pretpostavlja da su pripadali žrtvama.

Nakon toga došlo je do napetosti, a grupa Makedonaca zapalila je kuću čiji su vlasnici Albanci. Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na zasjedanju u Sarajevu donio je odluku da se pokrene procedura za izbor novog reisu-l-uleme.

Na Županijskom sudu u Zagrebu 16. aprila započeo je “proces stoljeća” protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, bivšeg glasnogovornika Vlade Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Ratka Mačeka i ostalih u slučaju “Fimi media”, odnosno “crni fondovi HDZ-a”

Hiljade slovenskih sindikalnih aktivista okupile su se na protestima na poziv Sindikata javnog sektora protestirajući protiv mjera štednje koje je najavila Vlada Slovenije.

Tabuti s kostima 26 Bošnjaka iz Vlasenice, ubijenih u etničkom čišćenju na prostoru te općine 1992. godine, ispraćeni su ispred Komemorativnog centra Tuzla za Vlasenicu.

Ministar odbrane Srbije Dragan Čutanovac i ambasador Turske Ali Riza Čolak potpisali su Sporazum o donaciji 10 miliona eura koje će Vlada Turske uložiti u Aerodrom Morava u Laševcima kod Kraljeva. A Crna Gora je postala 154. punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što je bio jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta te zemlje.

MAJ

Povodom 1. maja, praznika rada na protestima u Hrvatskoj učesnici su Vladi Hrvatske dijelili žute kartone. Holivudska diva Angelina Jolie izabrana je za počasnog građanina Sarajeva. Internacionalna liga humanista dodijelila je najveće humanističko priznanje Zlatna povelja „Linus Pauling“ ministru vanjskih poslova Turske Ahmetu Davutogluu.

U Sarajevu je 3. maja obilježena godišnjica događaja u „Dobrovoljačkoj ulici“ u Sarajevu. Stotine sarajevskih policajaca onemogućilo je kontakt predstavnika srpskih udruženja žrtava, odnosno vlasti Republike Srpske i branilaca Sarajeva, koji su ponovili kako je u Dobrovoljačkoj izvedena „legitimna vojna akcija“, te da je isto konstatirao i Haški tribunal. Policija Srbije uhapsila je 4. maja na jugu Srbije osam osoba albanske nacionalnosti, od kojih se pet tereti za ratne zločine nad Srbima.

Početkom maja u Sarajevu je otvoren i deveti sastanak Evropskog vijeća vjerskih lidera – Religije za mir (ECRL) čiji je domaćin bila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli 11. maja ispraćeni su posmrtni ostatci 34 civilne žrtve ubijene u Bratuncu tokom agresije i genocida od 1992. do 1995. godine. Dan kasnije obavljena je dženaza nevinim žrtvama. U Sarajevu je umro legendarni fotoreporter Danilo Krstanović autor čuvene fotografije Alije Izetbegovića dok uči Fatihu na Kovačima.

Policija je u Ljubljani, Kopru i po Gorenjskoj uhapsila 50 osoba koje sumnjiči da su pripadnici mafije, a među njima i ‘kumovi’ slovenskog ogranka balkanske mafije. Sumnjiči ih se da su trgovali drogom i oružjem na području EU-a i Balkana.

U nekoliko makedonskih gradova održan je protest više hiljada Albanaca zbog policijske akcije „Monstrum“ u kojoj je zbog ubistva pet osoba uhapšeno 20 Albanaca. Ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Karić odlučio je da se neće se kandidirati za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od 16. do 18. maja održan je treći po redu Sarajevo Business Forum (SBF). Prijavljeno je oko 650 učesnika SBF-a, od čega oko 350 stranih i 250 domaćih. Ove godine napravljena je velika knjiga projekata s 137 novih ideja. Na SBF-u je bilo prisutno 100 zvaničnika.

Tomislav Nikolić pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji 20. maja. Riječima „Postoji Božija pravda“, Nikolić je proglasio pobjedu nad dotadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a analitičari su ovaj rezultat okvalificirali kao „izborni zemljotres“. Do tada neprikosnovena Demokratska stranka (DS) završila je u opoziciji, a Boris Tadić se vrlo brzo povukao iz političkog života.

Glavni državni tužitelj Bosne i Hercegovine Milorad Barašin prihvatio je smjenu s te pozicije zbog sumnjivih susreta s trgovcima oružjem koji su snimljeni i kasnije objavljeni na Federalnoj televiziji. U Haškom tribunalu 16. maja je započelo suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U maju je obilježeno 549. godina čuvene Ahdname. Slučaj 19-godišnje njemačke državljanke Betine Siegner, koja je osam godina bila u ropstvu i na najbrutalniji način maltretirana u mjestu Karavlasi kod Kalesije, šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i region. Slučaj je otkrio tuzlanski novinar i vlasnik Bportala Elvir Huremović.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je 7. maja Sloveniju gdje se sastao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom. Stranački delegati izabrali 21. maja Tomislava Karamarka za novog šefa Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske. Sa Summita u Chicago poručeno je da NATO ostaje u BiH i na Bakanu.

Bh. režiserka Aida Begić osvojila je sa svojim filmom „Djeca“ vrijedno priznanje na 65. festivalu u Cannesu. Begić je dobila Posebno priznanje žirija (Special Distinction of the Jury). Nepoznata osoba zapalila je 23. maja dvije kuće Srba sa Kosova u mjestu Drenovac, općina Klina. Evropska komisija u Proljećnom izvještaju preporučila je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Nekoliko hiljada radnika i članova Saveza samostalnih sindikata BiH okupilo se 26. maja ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu u znak protesta. Sindikat traži zaštitu prava bh. radnika od socijalnih nejednakosti.

U Budvi je održan skup zvaničnika Jugoistočne Evrope. Sa skupa su upućene poruke mira. Na haremu Stražište obavljen je ukop 66 Bošnjaka koji su 1992. godine ubijeni i bačeni u Drinu. Pronađeni su 2010. godine na dnu akumulacije Prućac. A 27. maja je obilježena godišnjica masakra u ulici Ferhadija u Sarajevu.

JUNI

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je budžet te države u iznosu od 950 miliona KM. Stavljanjem bijelih traka na rukav, širom BiH obilježeno je stradanje Bošnjaka Prijedora u genocidu.

Tabuti s kostima 32 Zvorničanina, ubijena tokom agresije i genocida od 1992. do 1995. godine u ovom kraju, ukopani su u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji. State Department je u svom specijalnom izvještaju objavio da je na „crnu listu“ dodao tri osobe među kojima se nalazi i građanin BiH, kontraverzni Naser Keljmendi. Sva imovina Nasera Keljmendija na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je blokirana i njemu je onemogućen pristup toj zemlji.

Šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić izabran je 8. juna za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda sa 99 glasova. U sukobu pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba kod Zvečana na Kosovu povrijeđeno je sedam osoba, a nekoliko Srba je privedeno. KFOR je uklonio planirane barikade, dok su Srbi postavili nove. Nogometna A reprezentacija BiH poražena je od Meksika rezultatom 1:2.

Prihvaćanjem Deklaracije o vjerskom i kulturno-povijesnom naslijeđu kao temelju snažnije suradnje među državama, u Mostaru je završen 10. UNESCO-ov samit šefova država i ministara deset zemalja jugoistočne Europe.

Bivši premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima ove godine. Tri osobe su poginule, a osam je lakše i teže povrijeđeno u eksploziji bombe u diskoteci u banatskom mjestu Idvor, na sjeverozapadu Srbije, koju je aktivirao gost. Grupa građana Trebinja spriječila je odvoz kamena sa kule Petrina iznad tog grada.

Otkriveno je da je kamen nelegalno namjeravao pokupiti režiser Emir Kustruica. Cio događaj se pretvorio u regionalnu aferu. Direktor kosovske Agencije za privatizaciju Dino Asanaj podlegao je povredama zadobivenim u napadu izvedenom da ranije. Sud BiH donio je 16. juna presudu kojom je pripadnike Desetog diverzantskog odreda Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju osudio na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995.

Na sjeveroistoku Kosova, u području Podujeva, pripadnici kosovske policije zaplijenili su 109 kilograma droge, pri čemu su tri osobe lišene slobode. Iz FIFA-e i UEFA-e na adresu Nogometnog saveza BiH upućene su izmjene i dopune postojećeg Statuta.

Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije i jednom od čelnika zemunskog klana Miloradu Ulemeku Legiji trajno je oduzeta kuća od 178 kvadrata u Beogradu, jer je sud utvrdio da je stečena kriminalom. Šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić izabran je za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda sa 99 glasova. U prvom meću baraža za Svjetsko prvenstvo (SP) u rukometu 2013. godine, Njemačka je savladala BiH rezultatom 36:24 (18:7).

U Pruscu kod Donjeg Vakufa održana je 502. vjersko-kulturna manifestacija „Dani Ajvatovice“ kojoj je prisustvovalo više desetina hiljada vjernika. Nakon što je Vrhovni sud Holandije u aprilu ove godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, iako su dozvolili da jedinice zločinca Ratka Mladića u julu 1995. godine izvrše genocid u Srebrenici, pravni zastupnici najavili su da će podnijeti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 24. juna na autocesti Zagreb-Split, kod tunela Krpani, poginulo je osam osoba. Četrnaest bivših pripadnika JNA, snaga teritorijalne odbrane i paravojnih formacija “Dušan Silni” osuđeno je na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina u selu Lovas, u Hrvatskoj. Presudu je donijelo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu oslobodio je 28. juna bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića tačke optužnice koja ga je teretila za genocid počinjen u gradovima BiH nad Bošnjacima i Hrvatima, ali ga i dalje tereti za genocid u Srebrenici. Ivica Dačić izabran je istog dana za novog premijera Srbije.

KOMENTARI