instant fap

Balkanci za Novu godinu poslali 194 miliona poruka

Balkanci za Novu godinu poslali 194 miliona poruka

Korisnici tri telekom operatera u Bosni i Hercegovini prijateljima i rodbini su zaželjeli sreću u 2013. godini uputivši ukupno 26.710.000 SMS i MMS čestitki.

Stanovnici Zapadnog Balkana poslali su tokomnovogodišnjih praznika skoro 194 miliona SMS poruka.

Novinari agencije Anadolija (AA) prikupili su izvještaje o broju poslanih SMS-ova i MMS-ova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, dok podaci o broju upućenih SMS-ova nisu bili dostupni za Crnu Goru i Hrvatsku.

Najviše SMS-ova i MMS-ova uvjerljivo su poslali građani Srbije, čak 159 miliona. Riječ je o prometu zabilježenom kod tri vodeća telekom operatera.

Kako prenose srbijanski mediji, čak 65 miliona SMS poruka tokom slavlja razmijenili su korisnici mreže “MTS”. Od tog broja sa inostranstvom je razmijenjeno 2,7 miliona SMS poruka.

Kroz mrežu “Vip” poslano je još ukupno 51 milion SMS-ova i MMS-ova, a preko “Telenor” mreže 43 miliona SMS poruka.

Korisnici tri telekom operatera u Bosni i Hercegovini prijateljima i rodbini su zaželjeli sreću u 2013. godini uputivši ukupno 26.710.000 SMS i MMS čestitki.

Kako je za agenciju Anadolija izjavila  glasnogovornica Hidajeta Ćomor, korisnici sarajevskog “BH Telecoma” su za Novu godinu poslali 11.500.000 SMS i oko 10.000 MMS čestitki, što je u poređenju s prošlom godinom više za oko milion poruka.

Banjalučki “M:tel” je zabilježio 10 miliona SMS-ova i 50.000 MMS poruka u novogodišnjoj noći, što je približno isti broj kao i godinu ranije.

Direktor “HT Eroneta” iz Mostara Stipe Prlić kazao je za AA da su korisnici ovog operatera za Novu godinu poslali 5.150.000 SMS čestitki. Kako napominje, tri miliona više SMS poruka mostarski telekom operater je ubilježio u vrijeme Božića.

Tri operatera koja posluju u Makedoniji, i to “T-Mobile”, “Vip” i “One” imali su manji promet u najluđoj noćinego ranijih godina. Makedonci su, kako javlja reporter AA iz Skoplja, poslali 3,8 miliona SMS čestitki, što je bitno manje u odnosu na prošlu godinu kada su poslali više od 11 miliona SMS poruka.

Kako javlja dopisnik AA iz Prištine, nešto više prometa imao je vodeći telekom operater na Kosovu, koji je zabilježio 4,2 miliona SMS poruka za Novu godinu.

Operateri u Hrvatskoj ne prakticiraju davati podatke o broju poslanih poruka za vrijeme praznika, a kao razlog tome navode nemogućnost da se razdvoji broj čestitki od poruka ostalih sadržaja.

Inače, razvoj savremenih tehnologija komunikacije ljudi gazi krupnim koracima tako da SMS poruke, donedavno smatrane najlakšim i najjeftinijim načinom čestitanja Nove godine i drugih praznika, dobivaju veliku konkurenciju u društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

 

KOMENTARI