instant fap

Barack Obama moći će ugasiti internet

Američki predsjednik Barack Obama izdao je odredbu kojom u slučaju krize može ugasiti bilo koju komunikacijsku mrežu, uključujući internet

Puni naziv te odredbe je ‘Određivanje komunikacijskih funkcija za nacionalnu sigurnost i pripravnost na uzbunu’, i njena osnovna poruka je da bi američka vlada trebala biti u stanju u svakom trenutku preuzeti bilo koju komunikacijsku mrežu za svoje potrebe.

No u sekciji 5.2 krije se zanimljiv dio odredbe koji kaže da izvršni ured američke vlade mora imati svoju posebno osiguranu komunikacijsku mrežu te da može raditi što god želi s javnim mrežama, pa tako i ugasiti internet.

Naravno, čim se pojavi ovakva odredba, postavlja se pitanje mogućnosti zlouporabe; npr. ukoliko bi neka vlada željela držati neku informaciju podalje od javnosti, jedan od načina da se to napravi jest da se pod izlikom krize posve ugasi internet.

S druge strane, slične odredbe postoje u američkim zakonima i propisima već godinama, pa tako prema Zakonu o komunikacijama iz 1934. američka vlada ima pravo ugasiti svaki uređaj koji emitira elektromagnetsko zračenje, što je, priznat ćete, prilično širok pojam.

Na kraju, možemo se samo nadati da takvu krizu, koja bi zahtijevala potpuno gašenje komunikacijskih mreža, nećemo doživjeti.

KOMENTARI