instant fap

Bebe rođene prirodnim putem imaju veći IQ

Rezultati novog istraživanja su pokazali da bebe rođene prirodnim putem imaju veći IQ od onih koje su rođene carskim rezom.

Prema riječima naučnika, kada žena rodi dijete prirodnim putem, u njegovom se mozgu nalazi više specijalnih proteina koji pomažu razvoju inteligencije tokom odrastanja djece.

Naučnici sa Univerziteta Yale u SAD-u tvrde da povećan nivo proteina pod imenom UCP2, kod beba rođenih prirodnim putem, pomaže razvoju njihovog kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, glavnih komponenti IQ-a, tokom odrastanja.

Do ovog zaključka naučnici su došli nakon posmatranja hipokampusa, dijela mozga koji ima važnu ulogu u pamćenju, kod miševa rođenih prirodnim putem i onih rođenih carskim rezom.

Miševi rođeni carskim rezom su imali manje nivoe proteina UCP2, a kao rezultat toga su bili manje sposobni kao odrasli miševi.

Ovo otkriće je došlo u vrijeme kada je porod carskim rezom na udaru kritika zbog rizika od unutrašnjeg krvarenja i zbog toga što može dovesti do problema sa plodnošću u budućnosti.

Prema nekim izvještajima, oko 25 posto porođaja se izvodi carskim rezom.

“Ovi rezultati pokazuju potencijalno kritičnu ulogu proteina UCP2 u pravilnom razvoju veza u mozgu i ponašanja povezanog sa tim. Povećan broj poroda carskim rezom, nastao više iz pogodnosti, nego iz medicinske potrebe, možda može imati ranije nepoznate trajne posljedice na razvoj djece”, kazala je dr. Tamas Horvath.

KOMENTARI