instant fap

Bećirović silom ukida sukob interesa

Misterija zakona bez teksta razriješena u ponedjeljak na kraju radnog vremena • Esbebeovci se nisu pojavili, čekaju ishod inicijative SDP-a • SNSD za poštivanje procedura

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH skinula je sa dnevnog reda jučerašnje sjednice razmatranje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH čiji je predlagač Klub zastupnika SBB-a.

Kao razlog za ovakav čin navedeno je da se na sjednici nije pojavio niko od četiri zastupnika SBB-a koji su njegovi predlagači.

Zakon uoči sjednice

Interesantno je da je prijedlog za skidanje sa dnevnog reda ove tačke inicirao član Komisije Saša Magazinović (SDP).

– Treba provjeriti jesu li predlagači možda povukli izmjene i dopune ovog zakonskog akta iz parlamentarne procedure, naveo je Magazinović.

Istovremeno, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović (SDA) nije dozvolio kršenje procedura i Poslovnika, pa na jučerašnju sjednicu nije stavio izjašnjavanje o prijedlogu zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji je sadržaj bio misterija, kao i ko mu je predlagač sve do ponedjeljka, 2. jula, kada je pred kraj radnog vremena (oko 16 sati) zvanično i prvi put protokoliran.

Kao predlagači ovog spornog akta, koji je stavljen na dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH za četvrtak, 5. jula, odlukom Kolegija Doma još 26. juna, a da nije bilo poznato o čemu se zapravo radi, zastupnici su Nermina Zaimović – Uzunović (SDP), Niko Lozančić (HDZBiH) i Milorad Živković (SNSD).

Oni su zapravo preuzeli rješenja koja je utvrdila Interresorna radna grupa i ponudili ih kao ovlašteni predlagači u formi novog prijedloga zakona kojim se potpuno urušava institucija sukoba interesa čiji je, inače, primarni cilj antikoruptivni.

Konfuzija oko prijedloga

Prijedlog je dostavljen iako nije održana sjednica Interresorne radne grupe, jer za to nije imala ni mandat, kao i uprkos činjenici da utvrđena rješenja nisu plod kompromisa nego preglasavanja (članova Radne grupe iz SDA i člana CIK-a BiH Suada Arnautovića).

– Oko ovog prijedloga zakona nastala je prava konfuzija. On je prvi put u našu službu Komisije primljen u ponedjeljak, 2. jula, između 15 i 16 sati. To kašnjenje je razlog zbog kojeg se ovaj materijal ne može pojaviti na dnevnom redu, kao i činjenica da nemamo dopis Kolegija Doma da su nas zadužili kao Komisiju da se očitujemo o predloženim rješenjima kada su u pitanju principi. Mi se sada nalazimo u kompliciranoj situaciji. Koliki je problem, najbolje govori podatak da je na dnevni red (Predstavničkog doma) stavljena tačka koja je u momentu podnošenja bila nepoznata, upozorio je Džaferović.