instant fap

Belgija neće uvesti porez na bogatstvo

Belgijski ministar finansija Steven Vanackere odbacio je danas ideju o uvođenju poreza na bogatstvo, uprkos snažnim kritikama u zemlji u kojoj su radnici najteže opterećeni sadašnjim poreskim sistemom.

“Porez na bogatstvo su vrata koja moramo da ostavimo zatvorenim tokom sastavljanja zakona”, izjavio je Vanackere 30 mjeseci prije nego što vladajuća koalicija od šest stranaka, koju predvodi socijalistički premijer Elio Di Rupo, ponovo izađe na izbore.

U isto vrijeme kada je Vanackere dao ovu izjavu u jednoj televizijskoj emisiji, potpredsjednik Vlade Lloret Onkelinx rekla je na kongresu Socijalističke partije u gradu Namuru da razmatra “prijedloge koji će pogoditi finansijske špekulante”.

Lider Socijalistike partije Tijeri Get nedavno se požalio da sadašnje fiskalne prihode sa 75 posto popunjavaju doprinosi na plate, a 25 posto porezi na kapitalne prihode.

Rasprava o povećanju poreza za bogate građane pojačana je nakon što je ovog mjeseca francuski milijarder Bernar Arno podnio zahtjev za dobijanje belgijskog državljanstva.

Arno, četvrti najbogatiji čovjek u svijetu, čije bogatstvo magazin “Forbes” procijenjuje na 41 milijardi dolara, demantovao je da želi da postane Belgijanac zbog mogućnosti da u Francuskoj bude uveden porez od 75 posto na najveće zarade.

 

(Vijesti.ba/Srna)

KOMENTARI