Benjamin Zukić osvojio prvo mjesto

HomeNaše priče

Benjamin Zukić osvojio prvo mjesto

“Vratimo Muhamedu osmijeh na lice”

Da je Sanski Most uvijek imao talentovane i perspektivne mlade ljude iz oblasti muzike pokazao je jedanaestogodišnji Benjamin Zukić. On je ostvario veliki uspeh osvojivši prvo mjesto u klasi klavira na Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike koje se Čitluku održava od 24. do 27. aprila.

Takmičenje svake godine organizira Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, a ove godine je učestovalo više od 500 takmičara iz četrdeset škola i ustanova koje se bave muzičkim odgojem i obrazovanjem.

Discipline su bile klavir, violina, violončelo, viola, solo pjevanje i udaraljke, u šest kategorija. Veliki uspjeh je ostvario jedanaestogodišnji Benjamin Zukić, učenik 2. razreda Osnovne muzičke škole Sanski Most odsjek za klavir.

On je jučer svojim nastupom, pokazavši neosporni muzički talenat, pokorio konkurenciju od 106 takmičara i zasluženo osvojio prvo mjesto u prvoj kategoriji. Strogom žiriju i mnogobrojnoj publici se predstavio kompozicijama Menuet g– mol Sebastijana Baha, Sonatina G dur Ludviga Betovena, Balada c mol Burgmilera i Fandango Wilijema Palmera.

Benjamin ujedno pohađa  5. razred Osnovne škole „Mahala. Iako je bilo teško uskladiti obaveze u dvjema školama, nije odustajao i trudio se svaki trenutak iskoristiti na pravi način. To je, naravno, značilo da se mora odreći nekih drugih hobija svojih vršnjaka. Od malih nogu je navikao na fizički napor, probe i tehničke probleme koji su sastavni dio življenja s muzikom.

Sa Benjaminom u Čitluk je putovala njegova profesorica Alma Karabeg koja nije krila oduševljenje ovim veliikim uspjehom. Ona ističe, da je Benjanim za ovo veliko takmičenje uložio dosta rada, volje i truda i s toga je, kako kaže, da rezultat i izuzetno jakoj konkurenciji i očekivan.

Pomenimo, Benjanimm je prošlog mjeseca na takmičenju Muzičkih škola u Banja Luci zajedno sa šklolskim drugaricama odsjeka flaute u kategoriji kamenrni ansabl, također osvojio prvo mjesto. RTV „Sana“ mladom Benjamimu čestita na ovom uspjehu i želi mu još velikih nastupa kako u našoj zemlji tako i u velikim dvoranama širom svijeta.

rtvsana

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0