Beograd: Otvorena izložba “Pazi snajper” o opsadi Sarajeva 

HomeVijestiRegion

Beograd: Otvorena izložba “Pazi snajper” o opsadi Sarajeva 

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Usvojen program reformi i formirana komisija

Gostujuća izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine “Pazi snajper” autora Paula Lowea o opsadi Sarajeva od 1992. do 1996. godine tokom agresije u BiH, otvorena je večeras u centru Beograda.

Kroz široku lepezu muzeološkog diskursa kao što su 3D model, izveštaji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i izjave očevidaca, izložba istoriografski i geografski dekonstruiše “aleju snajpera”, jedan od zloglasnih termina opsade Sarajeva.

Centralna tačka te aleje bila je u neposrednoj blizini Historijskog muzeja, a fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enrik Marti i Gervasio Sančez su kroz objektiv zabiljeležili potresne scene terora koji su širili snajperisti pucajući iz svojih gnijezda na građane.

Prema svedočenju novinara BBC-a Martina Bela, većina snajperskih napada dogodila se u području poznatom kao “snajperski ugao” ispred hotela “Holidej In” i 400 do 500 metara istočno od njega.

U “aleji snajpera” je 18. novembra 1994. godine ubijen sedmogodišnji Nermin Divović, a priča o njemu predstavlja izuzetno važan deo muzejske kolekcije.

U okviru beogradske postavke premijerno je predstavljen rad “Snajper” srbijanskog umetnika Vladimira Miladinovića.

Izložba će biti otvorena do 22. decembra.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0