instant fap

Bh. alpinistkinja osvojila 6.189 metara visok vrh Himalaja

Nakon samo šest godina aktivnog bavljenja alpinizmom Strika se odvažila krene na ovaj poduhvat, koji je stavljao na kušnju fizičku i psihološku pripremljenost mnogo iskusnijih alpinista

Bosanska alpinistkinja Daliborka Strika nakon 22 dana duge ekspedicije osvojila je 6.189 metara visok planinski vrh Himalaja Island Peak.
Nakon samo šest godina aktivnog bavljenja alpinizmom Strika se odvažila krene na ovaj poduhvat, koji je stavljao na kušnju fizičku i psihološku pripremljenost mnogo iskusnijih alpinista, saopćeno je iz Općine Centar.

Grupu od četrnaest alpinista, koja je zahvaljujući dobroj organizaciji i pripremi uspjela bez problema da okonča pohod na Island Peak, predvodio je Dragan Jaćimović iz beogradskog Extreme Summit Teama.

Strika je kazala da je nakon osvajanja planinskih vrhova regije, osvajanje vrha Island Peak do sada njen najveći izazov. Krenuti u osvajanje Himalaja je puno ozbiljniji izazov, gdje jedan dio puta do vrha alpinisti moraju preći preko zaleđenih stijena, uz pomoć užadi i ostale alpinističke opreme.

“Kompletan put je bio fascinanatan, upoznali smo sasvim drugu kulturu, ljude koji nisu navikli na zapadnjački ritam života. Na prelijepim Himalajima život je puno sporiji i opušteniji, gdje se morate prepustiti tom osjećaju mira i duševnog poravnanja. Sam uspon na vrh je trajao oko 14 sati. Kada smo stigli na vrh gdje istovremeno može stati samo po nekoliko ljudi, nisam bila ni svjesna da je moj uspon završen”, naglasila je Strika.

Bosanskohercegovačka alpinistkinja također želi osvojiti vrhove Patagonije koja se nalazi na jugu Latinske Amerike ili eventualno vrhove Anda.

Ekspedicija na Himalaje je realizirana zahvaljujući finansijskoj podršci sedam sponzora, među kojima je i Općina Centar. Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević odlučio je finansijski podržati ekspediciju zbog dobre promocije BiH.

KOMENTARI