instant fap

Bh. građani i dalje žele raditi na kruzerima

Bh. građani i dalje žele raditi na kruzerima

Zainteresiranost Bosanaca i Hercegovaca za zapošljavanje na kruzerima nije nimalo opala ni nakon prošlogodišnje nesreće broda Costa Concordia, potvrdila je za Fenu Helena Vehovec, direktorica slovenske konsultantske agencije RIV.

“Nesreće se dešavaju kao i s avionima. Putem naše agencije imali smo kandidate koji su baš radili na brodu Costa Concordia, pa su se nakon nesreće opet vratili na brod i nastavili zarađivati za život”, kazala je Vehovec.

Putem slovenske konsultantske agencije koja je u Sarajevu organizovala intervjue, prva ekipa, koju sačinjava oko 40 Bosanaca i Hercegovaca uspješno je prošla obuku i uskoro će početi raditi na poznatim svjetskim kruzerima.

“Oni će u zavisnosti od prometa na brodu mjesečno zaraditi od 1.000 do 2.000 eura. Zarada ovisi i od toga koliko ko želi raditi. Znači ako osoba napravi više prometa na brodu više će i zaraditi”, rekla je Vehovec.

Oni koji svoje znanje i vještine žele tek pokazati sve potrebne informacije o zapošljavanju na kruzeru mogu dobiti tokom prezentacije i obuke koja će biti održana 2. februara u Hotelu Grand u Sarajevu.

“Tražimo mlade ljude koji su stariji od 21 godinu i govore engleski jezik. Naime, američko-britanska kompanija Steiner Ltd. u saradnji s posrednikom agencijom RIV ima potrebu za velikim brojem stručnjaka u Spa Departmentu. Nudimo radna mjesta za frizere, masežere, profesionalne trenere, kozmetičare, specijaliste za manikir, kao i za doktore poput zubara i akunpunkturista. Ova radna mjesta odnose se na odjeljenja duty free shop i wellness”, precizirala je Vehovec.

Odziv doktora s područja regiona, kaže, da je posljednjih godina sve veći, jer je veoma teško naći dobar posao u zemljama regiona.

Također, ukoliko kandidat zadovoljava osnovne uvjete obavezno mora proći Stanier trening na akademiji u Londonu, u trajanju od dvije do 12 sedmica. Za frizere i nail tehničare Steiner trening se održava u Beogradu, a za ostale u Londonu.

Osoba koja aplicira za posao na brodu, dodaje, ima zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja ugovora od devet mjeseci navodeći da su i sve druge potrebne stvari besplatne poput hrane.

“Na taj način uspijevaju osigurati čistu zaradu. Do sada od poslodavaca na rad Bosanaca i Hercegovaca nije bilo pritužbi, jer su pokazali da su svjesni činjenice da nije najjednostavnije i da treba da se radi. Zato se mnogi odlučuju da nakon devet mjeseci naprave pauzu od dva, tri mjeseca i opet se vraćaju radu na brodu uz ponovno potpisivanje ugovora na devet mjeseci”, rekla je Vehovec.

KOMENTARI