Bh. kandidat za Oscara, film “Muškarci ne plaču” od 21. 09. u kinu Meeting Point

Homeinmedia danasUncategorized

Bh. kandidat za Oscara, film “Muškarci ne plaču” od 21. 09. u kinu Meeting Point

VIDEO Hrabra šestogodišnja Ajna pobijedila leukemiju

ugometražni prvijenac reditelja Alena Drljevića “Muškarci ne plaču”, koji je bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar, od 21. do 27. septembra bit će na redovnom repertoaru kina Meeting Point.

Riječ je o filmu koji je svjetsku premijeru doživio na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija, te koji je u BiH premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Osim nagrada na festivalu Karlovy Vary, film je ove godine osvojio još nekoliko priznanja među kojima su: Youth Audience Award nagrada SFF-a, Nagrada za najbolju mušku ulogu – Glumački ansambl na Filmskom Festivalu Herceg Novi, te nagradu za manjinsku koprodukciji na Festivalu slovenskog filma Portorož.

Ipak, najveće priznanje za ovo filmsko dostignuće jeste to što je Udruženje filmskih radnika BiH “Muškarci ne plaču” izabralo za kandidata za Oscara.

Neobična dimenzija filma je to što u njemu nema glavnog lika, već je podjednako nosi grupa izvrsnih glumaca kao što su: Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Sebastian Cavazza, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić.

Autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je, prema riječima redatelja Drljevića, nastao na osnovu stvarnih događaja odnosno komunikacije koja je nakon rata uspostavljena među bivšim pripadnicima različitih zaraćenih vojski na prostorima bivše Jugoslavije. Pored profesionalnih glumaca, u filmu se pojavljuju i ratni vojni veterani koji su se devedesetih borili na različitim stranama, a koji i danas nose traume i stravična iskustva sa kojima se pokušavaju uklopiti u sadašnjost. Petnaest godina kasnije jedini su gosti zabačenog planinskog hotela gdje učestvuju u radionici koja bi trebala da im olakša sučeljavanje sa prošlošću.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0