instant fap

BH novinari protiv Dodikove liste nepodobnih medija

BH novinari protiv Dodikove liste nepodobnih medija

Kao vladajuća partija u RS i jedna od najznačajnijih u institucijama državne vlasti, SNSD je na potpuno neprimjeren i antidemokratski način izložio javnom linču medije, NGO i pojedince, dovodeći u opasnost njihove živote i ličnu sigurnost, te rušeći njihovo elementarno pravo na slobodu izaražavanja i javnog djelovanja, navodi se u saopćenju Udruženja.

 

Na zvaničnoj web stranici SNSD (www.snds.org) objavljen je tekst u kojem se portal: Buka, Frontal.rs, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika, Udruženje veterana…, kao i intelektulaci Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i Aleksa Milojević, bez ikakvih argumenata optužuju za djelovanje protiv interesa RS.

 

UO BH novinara podsjeća da se na “ovom sramnom spisku SNSD-a nalaze raznorodne organizacije, pojedinci i mediji, koji se čak međusobno ne slažu, niti dijele iste vrijednosti, ali su javno prepoznatljivi po kritičkim stavovima prema vladajućim političkih strukturama u Republici Srpskoj i najvišim zvaničnicima SNSD-a”.

 

Zbog toga UO Udruženja BH novinari zahtijeva od zvaničnih organa vlasti u Republici Srpskoj posebnu zaštitu medija i novinara sa spornog spiska, ali i zaštitu prava na slobodno istupanje bez zastrašivanja i za prozvane blogere, analitičare, intelektualce i aktiviste nevladinih organizacija.

 

“Svima njima je zagarantovno pravo na slobodu izražavanja važećim zakonima u RS-u, ali i članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, čije su temljene vrijednosti ugrađene i u Ustav RS-“, saopšteno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

KOMENTARI