instant fap

BH planinari idu u osvajanje Musale

U organizaciji Planinarskog saveza BiH grupa od 147 planinara iz BiH večeras kreće u Bugarsku da bi u subotu izveli uspon na najviši vrh Balkana, Musala (2.925 m.).

Musala je vrh bugarske planine Rila i nalazi se u jugozapadnom dijelu Bugarske, a od Sofije je udaljena oko 100 km.

“Na ovaj uspon kreću planinari iz Unsko sanskog, Srednjobosanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona”, kazala je FENI članica HPD “Bjelašnica 1923.” Anela Karačić.

Uspon na Musalu moguć je iz više pravaca. S istoka dolinom rijeke Marice ili grebenom preko Zavračice. S južne strane uspon je moguć iz Jakorude i planinarskog doma Grnčar. Istočna strana planine jako je strma pa je i sam uspon veoma otežan.

“Pravac koji se najviše koristi, a koji su odabrali i naši planinari je sa sjeverne strane iz mondenskog grada Boroveca”, kazala je Karačić.

Geološki planina Rila sastavljena je od granitnih i metamorfnih stijena nastalih prije više od 250.000.000 godina i alpskog je reljefa. Ima više od 150 ledničkih jezera koja leže na visinama između 2.100 do 2.500 metara, dok najviše leži na 2.709 m ispod samog vrha Musala. Prosječna visina vrhova te planine je 2.700 m.

KOMENTARI