instant fap

Bh. zajednica u Velikoj Britaniji odala počast žrtvama genocida

Bh. zajednica u Velikoj Britaniji odala počast žrtvama genocida

Dan sjećanja na holokaust osnovan je 2001. godine kao međunarodni dan za sjećanje na žrtve genocida. Taj dan se podudara sa datumom oslobođenja Aušvica, 27. januara 1945. Godine.

Derby je obilježio taj datum sa događajima kao i svake godine, uz holokaust, obilježavajući i genocid nad Armencima, Ukrajinski holodomor i genocid nad Bosanskim narodom u Srebrenici.

Gradsko vijeće Derbija nedavno je jednoglasno odobrilo rezoluciju o formalnom priznanju umjetne gladi 1932-33 (također poznatog kao Holodomor), kao čin genocida počinjen nad ukrajinskim narodom; i ubistvo 1,5 miliona Armenaca od strane Otomanskog carstva 1915-1918, kao čin genocida počinjen nad Armenskim narodom. 
I osuđujemo sve ostale genocide što su se dogodili širom svijeta i sva druga narušavanja međunaradnog prava nad čovjekom.

Ovo je prethodilo događajima u drugim centrima Derbija u ponedjeljak 28. januara u sklopu programa 2019:

Prijem kod gradonaćelnika sa početkom u 13:30 gdje su prisustvovali Ambasadori iz Bosne i Herzegovine, Ukrajine i Armenije sa svojim atašeima i ostale eminentne lićnosti. 
U svojoj pozdravnoj izjavi, gradonačelnik Mike Carr je govorio o važnosti tog sata i naglasio važnost pamćenja takvih tragedija kako bi se osiguralo da se vise nikadane ponove, ne zaboravljajući spomenuti genocid nad Amenima među pozivima na genocide. 
Svaki od Ambasadora je dao isvoju zjavu, govoreći o genocidu u svojoj zemlji.

U kapelici Bridge Chapel, bila je molitva za razmišljanje i komemoraciju, sa početkom od 15:00 sati, nakon čega slijedi postavljanje kamena u Katedrali Green.

U Derby Bosansko Herzegovačkom Centru, prijem u Komemoraciji u vezi bosanskog rata i masakra u Srebrenici sa početkom u 16:00 sati. 
Ovaj projekat Bosanskog Hercegovačkog Udruženja u Derby-iju podržala je ambasada Bosne i Hercegovine iz Londana, svojim prisustvom NJ.E. Valentina Maričić i njen muž Gospodin Zeljko Maričić, kao i krovna organizacija BH UK Networka, menadjer Dr Anes Cerić i kordinator Kornelija Besara. 
Data je rijeć svim Ambasadorima i njihovim atašeima da govore o genocidu u svojim zemljama, a zatim je uprličeno postavljanje cvijeća i odavanje pošte žrtvama genocida u Srebrenice i ostalim djelovima Bosne i Herzegovine na spomenik koji se nalazi u dvorištu Bosanskog Centra Derby. Svi prisutni su položli po jedan karanfil i poklonili se žrtvama svaki na svoj naćin. 
Posle poklona žrtvama uprilićena je zakuska za sve prisutne sa toplim napitcima.
U Derby-ijevom BH Centru prisutni su mogli da pogledaju izložbu magistrice Lejle Kevrić “Titov piknik”

U Derby-ijovoj Katedrali, bila je molitva za komemoracije i nadu, sa početkom od 18:00.

Glavni događaj se održao u ponedjeljak 28. Januara u 19.30 sati u QUAD-u uz večer riječi, glazbe i plesa na temu „Otrgnut od kuće“. Vodeći ovogodišnji komemorativni događaj, preživjeli holokaust Ruth Barnett je održala prezentaciju na temu “Negiranje”.

Pored toga, bilo je inspirativnih i pokretnih predstava, poezije, tradicionalnih pjesama, muzike i plesa, iz Derbijevih jevrejskih, ukrajinskih, ciganskih, armenskih i bosanskih grupa, koje predstavljaju neke od Derbyjevih različitih zajednica.

Čestitamo BH Udruženju Derby na odličnoj organizaciji komemoraciji na čelu sa menadjerom Gospodinom Feridom Kevrićem.

BIRMINGHAM: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I SVIH DRUGIH GENOCIDA

U gradskoj vijećnici opštine Birmingham održana je komemoracija u znak sjećanja na žrtve Holokausta i onih koji su preživjeli holokaust i nacističke progone, i druge genocide širom svijeta.

Domaćin komemoracije bio je kancelar Tristan Chatfield, član kabineta Gradskog vijeća Birminghama za socijalnu uključenost, sigurnost i jednakost u zajednici. Komemoraciju predvodila je gradonačelnica Birminghama Yvonne Mosquito.

Ovogodišnja tema je “Torn From Home”, koja ohrabruje ljude da razmisle o tome kako je gubitak sigurnog mjesta koje nazivamo „domom“ dio traume s kojom se suočava svatko tko doživi progon ili genocid.

Komemorativni događaj uključio je svjedočenja preživjelih holokausta Courtenay Harris i Hannelore Napier, zajedno s molitvama i glazbom – uključujući i nastupe Kirsty Robinson, omladinskog orkestra Singers Hill, Bordesley Green Girls School i britanskog mladog pjesnika, Alija Begum-a koji je pročitao posebno naručenu pjesmu za ovaj događaj.

Čast da zapali svijću ispred bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji pripala je Lejli Gološ. Lejla je inače iz Sarajeva a već duži niz godina živi u Birminghamu i pomaže rad bh dopunske škole kao i naše cjelokupne zajednice u Birminghamu i šire. Nakon komemoracije Lejla je kazala „Bila mi je čast biti dio ove komemoracije, obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Zapalila sam svijeću u znak sjećanje na žrtve svih zločina i genocida širom svijeta, i sjećanje na sve one koji su ubijeni u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje. Sjetili smo se šest miliona Jevreja i milione dugih koji su ubijeni u holokaustu i drugim genocidima počinjenim nakon drugog svjetsko rata, uključujući 1941-1945-The Holocaust; 1975-1979-Kambodža; 1994– Ruanda; 1995-Bosna i Herzegovina; 2003–Darfur.“

Gradonačelnica Yvonne Mosquito je rekla: “Dan sjećanja na holokaust je prilika da se svi zaustave, razmisle i nauče lekcije iz prošlosti i primijene ih u našem životu danas, kako bi pomogli u stvaranju sigurnije i bolje budućnosti.

UČENICI BH DOPUNSKE ŠKOLE U BIRMINGHAMU OBILJEŽILI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Dan sjećanja na holokaust i spriječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom drugog svjetskog rata. Ovaj se dan obilježava diljem Evrope, a za datum obilježavanja izabran je 27.januar. Tim povodom u školskim prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu, ovogodišnji učenici u prisustvu svojih učitelja su održali predavanje o najzapamćenijem historijskom genocidu. Učenici su također imali priliku pogledati i dokumentarac o žrtvama genocida.

Glavna poruka obilježavanja ovog dana mališanima jeste kako je važno da se upoznaju sa svime što se događalo tijekom II. svjetskog rata kada je bilo dovoljno da je netko krive vjeroispovijesti, krive nacionalnosti ili drugačijeg političkog nazora pa da završi na likvidaciji. Kako se historija ne bi zaboravila a ovakve tragedije ponovile, važno je sjećanje na žrtve prenijeti mladim naraštajima.

KOMENTARI