instant fap

BHDANI: Interpol traži blokiranje Lipovačine imovine u Hrvatskoj?!

BHDANI: Interpol traži blokiranje Lipovačine imovine u Hrvatskoj?!

Istraga protiv prvog čovjeka Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače (SDP), koju je pokrenula Federalna uprava policije, još uvijek traje zahvaljujući čemu se svakodnevno otkrivaju novi detalji o tome šta je i kako radio Lipovača.

Nezvanično saznajemo da je Lipovača na nedavno održanom sastanku SDP-a USK obavijestio svoje stranačke kolege da je pozvan na saslušanje u Federalnu upravu policije i to u svojstvu – osumnjičenika.

Strah pred zakonom Prije Lipovače na saslušanje je pozvan njegov kum Amel Alagić, direktor Direkcije regionalnih cesta USK, koji je donedavno bio na čelu JP Vodovod Bihać. Iako je pričao kako će u policiju otići sa svojim advokatom, u zakazano vrijeme Alagić se nije pojavio nakon čega su inspektori FUP-a odlučil da ga jednostavno privedu na ispitivanje u MUP USK.

Iako nema zvaničnih informacija o tome šta su tačno inspektori pitali Alagića iz prijava koje su ranije podnošene policiji, a o kojima su Dani pisali u više navrata, poznato je da se Alagić povezuje s mnogim malverzacijama iz vremena kad je bio na čelu Vodovoda, a nastavio u Direkciji regionalnih cesta USK. Pisali smo već kako ga je Lipovača doveo na tu funkciju i kako nije zadovoljavao uslove za tu poziciju, zbog čega je promijenjen statut firme i prilagođen kumu.

Mada još uvijek zvanično nema naznaka o tome šta su inspektori uvrdili tokom istrage, prema zadnjim nezvaničnim informacijama iz FUP-a, od Interpola je zatraženo da se blokira Lipovačina imovina u Hrvatskoj – kuće, vikendice, stanovi koje je vrli premijer zaradio radeći – po zakonu. I dok se to očekivalo, iznenađenje je nalog za blokiranje Lipovačine imovine u Vitezu za koju gotovo niko nije ni znao da postoji. Veliku imovinu u Vitezu Lipovača navodno posjeduje sa svojim ocem Nurkom, i izvjesnim Hrvatom.

U nedostatku inormacija nagađa se ko bi mogao biti taj Hrvat, pa se kao jedan od Lipovačinih najbližih suradnika spominje Marin Ivanišević (siva eminencija SDP-a), s kojim je često organizovao i simpozije u Hrvatskoj. No, potvrdu ove infomacije još uvijek treba sačekati od Federalne uprave policije. Što zainteresirane za ishod istrage protiv Lipovače ne sprečava da se sjećaju kako je Ivanišević svojevremeno odabranim stranačkim kolegama poklonio švicarske satove vrijedne po 15 hiljada eura. Uz predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžijiu, potpredsjednika Damira Hadžića, sat je dobio i Lipovača.

Nove pristalice Lipovačinog režima Paralelno s istragom Lipovača i dalje radi svoj posao, a skupivši većinu, kako tvrde upućeni, više nema potrebe ni da se pojavljuje na sjednicama Skupštine. Većinu ima zahvaljujući novim pristalicama među kojima se ističu Šefik Veladžić i Sulejman Kazić obojica iz Stranke za BiH. Rebalansom budžeta prošle godine, upravo oni koji najviše zagovaraju boračka prava kao što je Šefik Veladžić podržali su smanjenje za ovu populaciju. Zahvaljujući tome Lipovača je, po informacijama iz Kantona USK, sredstvima od boraca i poljoprivrednika, od oko 1,3 miliona KM, formirao Ured za zakonodavstvo, te poduzetništvo unutar Vlade USK. Zbog ovoga su zastupnici u Skupštini USK pitali da li je iko primijetio da osim što su potrošene pare i uspostavljeni novi uredi bilo ikakvog boljitka za Kanton, odnosno građane.

Ni DNZ nije mogao odoljeti šarmu vrlog premijera tako je u Lipovača u svoje redove objeručke prihvatio Muhameda Škrgića, potpredsjednik DNZ BiH i zastupnika Ismeta Dolića. Koliko je Lipovača siguran u svoju (novu) većinu, koja bez ikakvog pogovora izvršava njegove naredbe, svjedoči i izjava upućena ostalim zastupnicima u Skupštini: “Ako možete skupiti većinu, smijenite me.” A podržavaju ga i predstavnici A-SDA, stranke formirane nakon razdora u krajiškoj SDA. S druge strame, i pored velike preopterećenosti budžeta, Lipovača (i dalje) kao protuusluge svojim pristalicama dijeli radna mjesta, počev od službe Skupštine pa do ministarstava.

U Krajini se već uveliko govori i kako Lipovača “prodaje” svoje vijećnike drugim strankama kako bi osigurao sebi podršku kada mu zatreba. Tako Lipovačini poslušnici u Cazinu prave većinu sa A-SDA i daju im podršku za provođenje odluka koje su njima bitnena općinskom nivou. Jedna od takvih je inicijativa za povećanje cijena javnih komunalnih usluga, odnosno povećanje cijene vode za čak 30 odsto zbog čega građani već oštro negoduju.

Jedna od najvećih investicija u Cazinu, valjda po uzoru na Bihać, je novi gradski trg. Nermin Ogrešević, načelnik Cazina i Munira Subašić predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, krajem aprila u prisustvu velikog broja građana i gostiju, svečano su otvorili rekonstruisani Trg Alije Izetbegovića u centru grada.

Ukupna vrijednost projekta je oko dva miliona KM, a njime je Cazin dobio bolju regulaciju saobraćaja, a time i bolju sigurnost učesnika u saobraćaju. Ulagati u infrastrukturu je pozitivna stvar, no problem je što je za taj trg, koji je koštao dva miliona KM, uzet kredit koji još uvijek nije isplaćen.

 

Nova administracija pokušava smanjiti dugovanja

 

Bihać najzaduženiji grad u Federaciji!

 

 

Iako se u bh. javnosti najviše govori o vanjskoj i unutarnjoj zaduženosti države i entiteta, značajna dugovanja imaju i lokalne zajednice. Prema podacima Federalnog ministarstva finansija objavljenim u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, na kraju 2010. godine unutrašnji kredit Općine Bihać dostigao čak 10,5 milion KM, baš u vrijeme načelničkog mandata, sada već prvog čovjeka Unsko-sanskog kantona, Hamdije Lipovače. Tako je Bihać umjesto po razvijenosti ili zaposlenosti, došao na prvo mjesto po – zaduženosti.

Kako je došlo do toga ilustrira i sljedeći primjer. Općina Bihać i Krk sistemi potpisali su ugovor o pružanju usluga besplatnog pristupa i korištenja interneta na području grada Bihaća 1. jula 2010. godine, koji je trebao trajati šest mjeseci. Cijena ovog ugovora je 58.497,66 KM. Skoro dva mjeseca kasnije u Bihaću je svečano ozvaničeno puštanje u funkciju besplatnog interneta u centru Bihaća. Tadašnji načelnik Bihaća, Hamdija Lipovača nije krio svoje zadovoljstvo, jer je ispunio svoje obećanje “internet za sve”, te obećao širenje ove mreže, u skladu sa svojim mogućnostima.

Nakon isteka ugovora, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH otvoren je krajem 2010. postupak za nabavku usluga besplatnog pristupa i korištenja interneta na području grada Bihaća. Ugovor je 18. 1. 2011. godine potpisao v.d. općinskog načelnika Albin Muslić, na period od 24 mjeseca, a godišnja vrijednost ugovora iznosila je 148.005 KM.

Zbog novonastale ekonomske krize u BiH, ali i enormnih dugovanja Općine Bihać, načelnik Emdžad Galijašević (SDA) bio je prisiljen raskinuti dvogodišnji ugovor sa firmom Krk Sistemi d.o.o. Bihać. Dug Općine prema ovoj firmi je 150.000 maraka, a naslijeđen je od bivše općinske administracije i već postoji i presuda prema kojoj Općina mora isplatiti dug, a Krk sistemi su se odrekli kamata.

Nakon što je istekao ugovor o leasingu opreme, usluzi Interneta brzine 10/10 Mbit/s sinkrono, kao i održavanja cijelog sustava, Općina Bihać je odlučila da nađe povoljnijeg partnera u ovom projektu s obzirom da je sada oprema u potpunosti otplaćena.

Iako su iz firme Krk Sistemi objavljivali da Općina planira sasvim ukinuti internet, iz ureda općinskog načelnika Bihaća stiglo je obavještenje: “Općina Bihać neće ukinuti uslugu pružanja besplatnog bežičnog interneta u centru grada Bihaća i svi navedeni istupi predstavnika firme Krk sistemi d.o.o. Bihać o ukidanju bežičnog interneta imali su za cilj dezinformisanje javnosti i iznošenje neistinitih informacija. Građani Bihaća moraju znati da je Općinu Bihać dvogodišnji ugovor sa firmom Krk Sistemi, koji je potpisao bivši načelnik Općine Albin Muslić 2011. godine, koštao 296.010 KM, odnosno 12.333,25 KM mjesečno, što je u vrijeme ekonomske krize u Bosni i Hercegovini neprihvatljiva cijena za Općinu Bihać kada je u pitanju pružanje usluga postavljanja i održavanja bežičnog interneta.”

Međutim, i ovaj “posao” tadašnjeg načelnika Lipovače se povezuje s namještanjem zbog čega će Općina Bihać shodno Zakonu o javnim nabavkama provesti proceduru nabavke usluga vezano za održavanje i pružanje usluge bežičnog interneta u centru grada Bihaća u 2013. godini sa čime, izgleda, ne mogu da s epomire u firmi Krk sistemi.

“Ne želeći ulaziti u političke igrice načelnika Emdžada Galijaševića, moramo istaknuti da je naša tvrtka dala najpovoljniju ponudu u proceduri javne nabavke koju je provela Općina Bihać. Nije bilo potpisivanje Ugovora direktnom pogodbom kako se sugerira u demantu Općine Bihać. Oprema koja je instalirana u Bihaću je u vrijeme potpisivanja ugovora bila najsuvremenija i najbolja oprema na svijetu koja se mogla nabaviti. Ova činjenica govori o tome da se želio napraviti kvalitetan projekt koji će se 21. 1. 2013. nažalost ugasiti. I za kraj, Bišćanima želimo besplatni i brzi internet u centru Bihaća, a puno sreće kompaniji koja će se javiti na javni natječaj Općine Bihać, prije svega da kvalitetno funkcionira mreža te da imaju više sreće u naplati svojih računa, jer kao što znate iz ranijih obavijesti mi svoje nismo naplatili”, stoji u saopćenju koje je potpisao predstavnik firme Krk Sistemi Denis Duraković.

Ako je Bihać za vrijeme načelničkog mandata Lipovače postao najzaduženiji u Federaciji, ko zna šta će biti sa kantonom kada Lipovača njegove ključeve preda nekom drugom.

KOMENTARI