instant fap

BiH ima najniži kreditni rejting među zemljama zapadnog Balkana

Dok su posljednjih dana širom Evrope, agencije za ocjenu kreditnog rejtinga smanjile kreditni rejting mnogim evropskim zemljama, većina zemalja bivše Jugoslavije već imaju kreditni rejting koji ih svrstava u kategoriju zemalja sa lošim kreditnim rejtingom.

Prošlog mjeseca agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting „B3“ i izmijenila izglede „sa posmatranja – negativno na stabilne izglede“. Time je agencija Moody's potvrdila da je kreditni rejting BiH u kategoriji loših. Također, u martu 2012. agencija Standard & Poor's potvrdila je Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting „B” i izmijenila izglede „na posmatranju – negativno” na stabilne izglede.

U junu 2012. godine, agencija za kreditni rejting Standard & Purs u svom najnovijem izvještaju potvrdila je kreditni rejting Makedonije za stranu i domaću valutu kao stabilan BB/B, ukazujući na povoljnu fiskalnu politiku i mali dug.

Agencija Fitch Ratings saopštila je u maju da kreditni rejting Srbije nije ugrožen i da je situacija u zemlji “u okviru tolerancije nivoa rejtinga BB minus sa stabilnim izgledom”.

Rejtinška agencija Moody's u junu je Hrvatskoj smanjila financijsku prognozu sa stabilne na negativnu zbog nesigurnosti ekonomskog rasta, oslabljenog izvoznog sektora, kao i velikog rizika provedbe vladinih fiskalnih mjera štednje i rezanja troškova. Međutim, Moody's je i pored smanjenja prognoze zadržao kreditni rejting Hrvatskoj na Baa3, jednom od nivoa od takozvanog “rejtinga smeće”.

Kreditna rejting agencija „Standard and Poor’s“ u posljednjem izvještaju u junu 2012. godine snizila je Crnoj Gori kreditni rejting sa ocjene BB na ocjenu BB-. Istovremeno, Crnoj Gori je unaprijeđena ocjena prognoze sa negativne na stabilnu.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service prošli mjesec je Albaniji zabilježila kreditni rejting na nivou B1, dok je prognoza dobila ocjenu stabilna.

Iako u odnosu na ostale zemlje iz okruženja Slovenija ima visok kreditni rejting, agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service prošle sedmice je snizila kreditni rejting Slovenije, na Baa2 sa A2, zadržavši negativnu prognozu.

(Anadolija)

KOMENTARI