instant fap

BiH ima najveći rizik smrtnosti izazvan srčanim oboljenjima od čak 54 posto

BiH ima najveći rizik smrtnosti izazvan srčanim oboljenjima od čak 54 posto

U Mostaru je nedavno održan VII Međunarodni kongres kardiologa i angiologa BiH koji je i ove godine održan pod pokroviteljstvom Bosnalijeka.

Direktorica Bosnalijeka Regije BiH Zenaida Hasić je kazala da Bosnalijek kontinuirano ulaže u razvoj i edukaciju šire zdravstvene zajednice.

Dodala je da je bitno napomenuti da BiH ima najveći rizik smrtnosti izazvan srčanim oboljenjima od čak 54 posto.

“Kongres je bio još jedna odlična prilika da podržimo struku i nauku i da, na ovaj način, omogućimo stručnjacima iz oblasti kardiologije da razmijene stručna mišljenja i najnovija saznanja iz oblasti liječenja kardiovaskularnih bolesti. Učesnici ovog kongresa su također imali priliku da čuju stručne informacije i o novom lijeku Bosnalijeka kojeg smo prezentirale mr.sc.dr. Azra Durak-Nalbantić i moja malenkost. Riječ je o lijeku iz skupine lijekova sa učinkom na renin-angiotenzin sistem, koji se primjenjuje u liječenju cijelog niza bolesti srca i krvnih sudova“, rekla je za Agenciju ONASA korporativni medicinski savjetnik Bosnalijeka dr Meliha Mehić, klinički farmakolog.

Prema njenim riječima, bolesti srca i krvnih sudova danas spadaju među najrasprostranjenija oboljenja u svijetu, pa je tako i Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj su ove bolesti vodeći uzrok na listi svih uzroka obolijevanja i umiranja stanovništva, na što ukazuju i podaci koji govore o tome da na ovim prostorima bolesti srca i krvnih sudova čine polovinu svih uzroka smrti.

“Postoji blaga tendencija pada stope umiranja i oboljevanja od bolesti srca i krvnih sudova u razvijenim zemljama Evrope što je rezultat podizanja svijesti stanovništva o značaju pravovremenog i pravilnog liječenja ali i prevenciji odnosno suzbijanju faktora rizika kao što su povišen krvni pritisak, pušenje, gojaznost, nekretanje ili smanjena fizička aktivnosti koji uveliko doprinose nastanku ovih oboljenja. Mada se kod nas, u BiH, puno radi na podizanju svijesti stanovništva o tome koliko je bitno liječenje ali i prevencija, nažalost, još uvijek bolesti srca i krvnih sudova spadaju među najčešće”, kazala je Mehić, dodavši da su ove bolesti prve i na listi vodećih uzoka apsentizma i invalidnosti i koje umnogome onesposobljavaju čovjeka u obavljanju aktivnosti vezanih za posao ali i svakodnevne životne obaveze.

S razlogom su lijekovi koji djeluju na srce i krvne sudove, lijekovi sa najvećim udjelom u ukupnom prometu lijekova u našoj zemlji.

“Bosnalijek, kao domaći proizvođač lijekova kontinuirano prati savremene trendove u liječenju bolesti srca i krvnih sudova, te konstantno u skladu sa aktuelnim savremenim terapijskim smjenicama radimo na razvoju asortimana ove skupine lijekova, kazala je za Agenciju ONASA Mehić.

Prema njenim riječima, najčešće propisivani lijekovi, na našim prostorima, iz skupine lijekova koji djeluju na srce i krvne sudove su lijekovi s učinkom na renin-angiotenzin sistem, a to su upravo medikamenti koji se, između ostalog, primjenjuju i u terapiji povišenog krvnog pritiska ili hipertenzije.

“Moderni trendovi za liječenje hipertenzije u skladu sa vodičima i smjernicama, preferiraju upravo lijekove koje Bosnalijek ima u svom portfoliju. Povišen krvni pritisak je i najvažniji riziko faktor za nastanak cijelog slijeda težih oboljenja srca i krvnih sudova, te je stoga jako važno pravovremeno liječenje povišenog krvnog pritiska a naročito prvog stepena hipertenzije koji je i najrašireniji oblik hipertenzije, a kojem se često ne pridaje dovoljno pažnje, a koji može da ima teške posljedice po zdravlje i život čovjeka“, poručila je Mehić.

Bosnalijek u svom portfoliju već dugi niz godina ima lijekove koji su u liječenju čitavog slijeda oboljenja srca i krvnih sudova izuzetno efikasni i podnošljivi, te je istakla da Bosnalijek konstantno širi ovu paletu lijekova slijedeći savremene trendove u proizvodnji ove vrste medikamenata.

“Obzirom na veliku učestalost kardiovaskularnih oboljenja u našoj zemlji, kontinuirano pružamo podršku kardiolozima, zatim ljekarima porodične medicine, kao i ljekarima drugih specijalnosti koje su usko vezane za terapiju ovih oboljenja, u smislu podrške edukaciji stručnih kadrova te podrške u organizaciji ovakvih kongresa, ali i različitih stručnih predavanja, simpozijuma, stručnih radionica i sl.“, kazala je Mehić.

Dodala je da Bosnalijek kontinuirano razvija efikasne i kvalitetne lijekove što sve zapravo rezultira zadovoljstvom krajnjih korisnika, naših građana koji ih primjenjuju u liječenju, te da je njihov krajnji cilj definitivno očuvanje i unapređenje zdravlja te poboljšanje kvalitete života stanovništva.

KOMENTARI