instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

BiH je u zadnjih deset godina napustilo..

BiH je u zadnjih deset godina napustilo..

VIŠE od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju neslužbeni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Broj ljudi koji su napustili zemlju raste iz godine u godinu.

“Imamo toliko tužnih gradova”

“Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak 484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavski i Zapadnohercegovački kanton izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče”, rekla je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić. Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru…

“Postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset godina iselilo 600.000 građana”, navela je Zukić. Podaci se još prikupljaju i obrađuju.

KOMENTARI