instant fap
NaslovnicaVijesti

BiH među top 25 tržišta knjiga na svijetu, SAD i Kina prve na listi

BiH među top 25 tržišta knjiga na svijetu, SAD i Kina prve na listi

Međunarodno udruženje izdavača (IPA), organizacija iz Ženeve koja istražuje i promovira globalno izdavanje knjiga, svake godine objavljuje svoje statističke podatke. Tako prema posljednjem izvještaju IPA-e, Amerika i Kina prednjače u pisanju i izdavanju knjiga u odnosu na druge zemlje.

Foto: Quartz

Foto: Quartz

Kako prenose svjetski mediji, od svih knjiga koje su objavljene u 2015. godini, Kinezi su objavili 28 posto knjiga, a Amerikanci 20 posto. U Kini je objavljeno 470 hiljada novih knjiga, a u Americi 339 hiljada knjiga.

Britanci su treći na listi sa 173 hiljade novih knjiga, a prate ih Francuzi s 106,8 hiljada knjiga te Nijemci sa 89,5 hiljada knjiga.

Bosna i Hercegovina također se smjestila na listu s 2.800 novih knjiga, a poslije nas su Islanđani s 900 objavljenih knjiga i Kenijci s 500 novih knjiga.

Međutim, s obzirom da su Amerika i Kina zemlje s najvećim BDP-om, relevantniji podaci o tome ko su najveći ljubitelji knjiga su izvještaji o broju izdatih knjiga po glavi stanovnika. Prema ovom izvještaju, Amerikanci i Kinezi su daleko od vrha liste, a Velika Britanija je na prvom mjestu s 2.710 objavljenih novih knjiga na milion stanovnika.

Foto: Quartz

Foto: Quartz

Amerikanci izdaju 1.043 knjige na milion stanovnika, a Kinezi tek 335 knjiga na milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina je izdala 731 knjigu na milion stanovnika, što je na listi smjestilo ispred Šveđana, Argentinaca, Finaca, Japanaca, Belgijanaca, Brazilaca, Kineza, Tajlanđana, Filipinaca i Kenijaca.

KOMENTARI