BiH može biti brand br.1 u svijetu u proizvodnji namještaja!

HomeVijestiBiH

BiH može biti brand br.1 u svijetu u proizvodnji namještaja!

Švedske klompe od bosanskog drveta hit u Americi

Prema riječima Muhaneda Pilava za takav plasman u svijetu i povećanje broja zaposlenih u drvnoj industriji potrebno je destimulirati izvoz balvana, daske i poluproizvoda, unaprijediti nivo obrazovanja učenika, studenata i menadžera, osigurati povoljne kredite za izvoznike, smanjiti poreze i doprinose na plaće na pet godina, te uvesti intenzivno pošumljavanje sadnicama lišičara kao što su bukva, hrast i orah, te na kraju razdvojiti kontrolu od sječe šume

Kao što je Njemačka za automobile, Bosna i Hercegovina može i treba biti zaštitni znak i brand broj jedan u svijetu za proizvodnju namještaja, poručeno je na sjednici Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na kojoj je uvodničar bio Muhamed Pilav, direktor bh. industrije namještaja MS&WOOD.

“Naš namještaj je u posljednjih mjesec dana dobio vrhunske svjetske nagrade i priznanja za dizajn i kvalitet. Naša stolica i stol iz kolekcije Primum 2016 ocijenjeni su kao najbolji na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu, a na trijenalu umjetnosti i dizajna u Milanu koji je najznačajnije mjesto te vrste na svijetu, i gdje možete biti sretni da ste uopće pozvani da sudjelujete, bh. namještaj, među kojem i naša kolekcija, uvršteni su u redovnu postavku trijenala i to prvi put od njegovog osnivanja 1923. godine “, kazao je Pilav.

Istakao je da trebamo stvoriti preduvjete za razvoj industrije namještaja sa krajnjim ciljem da umjesto izvoza balvana, postanemo prvi u svijetu u proizvodnji dizajaniranog namješta sa visokom dodanom vrijednošću.

Trenutno stanje u oblasti drvne industrije, je poražavajuće. Od ukupnog broja zaposlenih u drvnoj industriji koji iznosi 10.662 samo 25 posto radi na proizvodnji namještaja. Prije rata BiH je izvozila namještaja u vrijednosti 3,4 milijarde eura, a prošle godine izvoz namještaja iznosio je 600 milijuna eura, priopćeno je kompanije MS&WOOD.

Prema riječima Muhaneda Pilava za takav plasman u svijetu i povećanje broja zaposlenih u drvnoj industriji potrebno je destimulirati izvoz balvana, daske i poluproizvoda, unaprijediti nivo obrazovanja učenika, studenata i menadžera, osigurati povoljne kredite za izvoznike, smanjiti poreze i doprinose na plaće na pet godina, te uvesti intenzivno pošumljavanje sadnicama lišičara kao što su bukva, hrast i orah, te na kraju razdvojiti kontrolu od sječe šume, piše ABC portal

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0