BiH na mapi turističkih destinacija za bicikliste!

HomeVijestiBiH

BiH na mapi turističkih destinacija za bicikliste!

Pet razloga zbog kojih morate imati bicikl

Smještajni, ugostiteljski i turistički objekti, kao i servisne stanice i parkirališta u Bosni i Hercegovini od sada imaju priliku proći kroz proces certifikacije da bi im mogao biti dodijeljen ”Bike Friendly” certifikat.

Više kategorija

Na taj način, oni postaju vidljive destinacije na aplikacijama i turističkim mapama koje koriste cikloturisti prilikom planiranja svog puta. 

”Bike Friendly Standard” je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

Zahvaljujući agenciji REDAH, ”Bike Friendly Standard” od sada je dostupan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.   

Određeni smještaj

”Bike Friendly” je općepoznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene ”Bike Friendly” oznakom su objekti, servisi, atrakcije… koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama. 

Sam standard i kriteriji unutar pojedinih kategorija su definirani na osnovu dosadašnjih praktičnih saznanja i iskustava iz zemalja EU, gdje je ovaj standard primijenjen i u upotrebi i u skladu je sa specifičnim zahtjevima ove kategorije turista.

Činjenica da je određeni smještajni i ugostiteljski objekt priznat ”Bike Friendly” certifikatom privlači brojne cikloturiste širom svijeta i stavlja BiH na mapu turističkih destinacija za putnike na biciklima.

Pridruživanjem mreži ”Bike Friendly Standard”, smještajni i ugostiteljski objekti postaju dio i Outdooractive.com, najveće platforme za aktivni odmor u Evropi. 

Razvoj turizma zemalja zapadnog Balkana

Primjena ”Bike Friendly” standarda, uobičajenog u razvijenim zemljama, predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma zemalja zapadnog Balkana, ali i priliku da BiH unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima. 

Druga faza 

Ova aktivnost u BiH provodi se u sklopu druge faze projekta ”Via Dinarica”, koji implementira i sufinansira UNDP BiH, uz finansijsku podršku USAID-a BiH i AICS-a.  

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: